Na Cabot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Illot dels Cabots)
Infotaula de geografia físicaNa Cabot
Imatge
Illot de Na Cabot des de la punta de sa Pedreta (Colònia de Sant Jordi)
TipusIllot Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativases Salines (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 18′ N, 3° 00′ E / 39.3°N,3°E / 39.3; 3

Na Cabot (o Illot des Cabots)[1] és un illot del litoral de Mallorca que pertany al terme de ses Salines.[2] Està situat a uns 90 metres de la costa, davant de la punta de sa Pedreta,[3] a la Colònia de Sant Jordi. Té una forma lleugerament arronyonada, amb uns 100 metres de llarg per 80 d'ample i uns 4200 m² de superfície.[4] És un illot de roques punxegudes baixes, i durant els temporals la mar el cobreix. La seva alçada sobre el nivell del mar és molt reduïda, i està gairebé totalment desproveït de vegetació atès que tota la superfície és escarpada i a mercè dels temporals de ponent.

Com que es troba a poca distància de sa Puntassa, el trànsit d'embarcacions per la zona hi és freqüent, sobretot a l'estiu, i, si no es coneix bé la zona, cal extremar les precaucions, atesa la poca alçada de l'illot i l'escàs calat entre aquest i la costa. Els vaixells amb calat superior a dos metres han d'evitar el pas entre l'illot i la costa, i els de calat inferior, han de vigilar molt bé per on passen, ja que hi ha zones del pas que tenen encara menys calat. És aconsellable per a tots els vaixells no passar entre l'illot i la costa si no és molt necessari. En casos de navegació nocturna cal allunyar-se de la costa, ja que l'illot no es troba senyalitzat.

Referències[modifica]

  1. Mascaró Pasarius, Josep. Mapa General de Mallorca. Palma: V. Colom R., 1958. ISBN 84-85562-11-9. 
  2. Cosme Aguiló Adrover (Coord.). «Nomenclator Toponímic de les Illes Balears: Ses Salines». IEC.
  3. Jordi Carol; Carmen Muñoz. El litoral de Mallorca (en castellà). 1a.. Barcelona: GeoPlaneta, 2001, p. 50. ISBN 84-08-03939-3. 
  4. «Visor cartografia IDEIB». SITIBSA. [Consulta: 28 setembre 2018].