Vés al contingut

Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitut d'Arquitectura Avançada de Catalunya
Dades
Nom curtIAAC Modifica el valor a Wikidata
Tipuscentre de recerca
institució educativa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2003
Governança corporativa
Seu

Lloc webiaac.net Modifica el valor a Wikidata
Facebook: iaac.bcn Instagram: iaacbcn LinkedIn: institute-for-advanced-architecture-of-catalonia Youtube: UCM_pHL0Txd32ZE56EZcjqbQ Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) és un centre de recerca, educació, producció i divulgació, dedicat al desenvolupament d'una arquitectura que faci front als desafiaments mundials de l'hàbitabilitat a la nostra societat a principis del segle XXI.

Situat al barri del Poblenou, al carrer Pujades 102, en ple Districte 22@ de Barcelona, l'IAAC neix l'any 2003 amb la voluntat i l'objectiu de convertir-se en un ‘think tank’, capaç de crear pensament i fer recerca pràctica per tal d'influir en l'arquitectura i l'urbanisme, i en la legislació i l'economia que giren al seu voltant. L'IAAC, que s'ha constituït com a fundació privada sense ànim de lucre, és fruit d'un acord entre el grup d'arquitectes de 'Metàpolis' i la Conselleria de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya, que finança l'IAAC amb un milió d'euros l'any.[1][2][3]

IAAC s'inspira en els valors de la ciutat de Barcelona, seleccionada per la UNESCO com a capital mundial de l'arquitectura per al 2026, anys en que tmbé acollirà el Congrés de la Unió Internacional d'Arquitectes (UIA), capital de l'arquitectura i el disseny, on es va inventar l'urbanisme i on una recerca local d'alta qualitat i orientada a la innovació es connecta a una xarxa internacional d'excel·lència en els àmbits tecnològic, arquitectònic i social.[4][5]

L'Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya participa en diversos projectes europeus, entre els quals es troben projectes del programa Horitzó 2020, del programa Europa Creativa i del programa Erasmus de la UE. Des de la seva creació l'IAAC ha format part de diverses iniciatives de recerca europees que han desenvolupat innovacions en el marc de l'arquitectura, l'urbanisme, les ciutats intel·ligents i l'apoderament ciutadà a través de la tecnologia. L'IAAC ha dut a terme tots aquests projectes formant part d'una xarxa de més de 90 socis europeus.[6]

L'any 2023 el projecte 'Tova', de l'Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), fou guardonat per la Comissió Europea, que el va reconèixer com un dels cinc màxims premis entre els quinze guanyadors en els 'New European Bauhaus (NEB) Prizes 2023' en la categoria ‘Donar forma a un ecosistema industrial circular i donar suport al pensament del cicle de vida’.[7][8]

Referències

[modifica]
  1. Aragay, Ignasi «L'Institut d’Arquitectura Avançada neix amb voluntat de ‘think tank’. El centre, impulsat per Metàpolis i la Generalitat, presenta la seva seu al Poblenou, on farà recerca, docència i exposicionsCrear pensament i fer recerca pràctica per influir en l'arquitectura i l'urbanisme del dia a dia, en la legislació i l’economia, són objectius de l’Insti- tut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC)». Diari AVUI, 25-10-2003, pàg. 46 [Consulta: 29 juliol 2024].
  2. «IaaC - Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, Fundació Privada». Mapa Barcelona + Sostenible. Ajuntament de Barcelona [Consulta: 29 juliol 2024].
  3. «Institute for Advanced Architecture of Catalonia-IAAC». Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 29 juliol 2024].
  4. «Barcelona acollirà el Congrés de la UIA i serà Capital Mundial de l'Arquitectura el 2026». Centre Obert d'Arquitectura, 28-07-2021. [Consulta: 29 juliol 2024].
  5. «La UNESCO selecciona Barcelona com a capital mundial de l’arquitectura per al 2026. Amb la celebració del Congrés de 2026, la ciutat comtal es convertirà en la primera ciutat que acollirà aquesta fita dues vegades. Aquesta iniciativa pretén subratllar el paper de l'arquitectura i l'urbanisme en la cultura i la identitat de les ciutats». Barcelonia Catalonia, 24-07-2023. [Consulta: 29 juliol 2024].
  6. «L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, una entitat experimentada en projectes europeus». Departament d'Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, 17-04-2018. [Consulta: 29 juliol 2024].
  7. «Tova, de l’IAAC, guanya el premi New European Bauhaus. El projecte és el primer prototip imprès en 3D del país que utilitza terra». VilaWeb, 23-06-2023 [Consulta: 29 juliol 2024].
  8. «L'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) guanya un dels premis de la Nova Bauhaus Europea». Diari Avui, 23-06-2023 [Consulta: 29 juliol 2024].

Enllaços externs

[modifica]