Usuari:Gisela Aliagas/Introducció a l'aritmètica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Introducció a l'Aritmètica)

El llibre Introducció a l'Aritmètica (en grec: Ἀριθμητικὴ εἰσαγωγή, eisagogi aritmètica) és l'únic treball existent sobre les matemàtiques escrit per Nicòmac (60-120 dC).

Conté tant la prosa filosòfica com les idees matemàtiques bàsiques. Nicòmac es refereix a Plató amb força freqüència, i escriu que la filosofia només és possible si se sap el suficient sobre les matemàtiques. Nicòmac també descriu com els nombres naturals i les idees matemàtiques bàsiques són eternes i immutables, i en un regne abstracte. Consisteix en dos llibres, vint-i-tres i vint-i-nou capítols, respectivament.

Martin Luther D'Oodge (1929) va observar: Disposa de material de tots els objectes numerables, i com a subdivisions els anomenats mètodes grecs i egipcis per a la multiplicació i la divisió, així com la suma i la descomposició de fraccions, per la qual investiga els secrets que es troben en la matèria de l’objecte dels problemes per mitjans del procediment que fa servir triangles i polígons.

Edicions[modifica]

  • Nicòmac de Gerasa Introducció a l'aritmètica, traduït a l'anglès per Martin Luther D'Ooge; amb estudis de l'aritmètica grega de Frank Robbins i Egleston Louis Charles Karpinski, Universitat de Michigan estudis (Londres: Macmillan, 1926).
  • Nicòmac de Gerasa Introducció a l'aritmètica, traduït a l'anglès per Martin Luther D'Ooge; amb estudis de l'aritmètica grega de Frank Robbins i Egleston Louis Charles Karpinski (Londres: Johnson Reprint Corp., 1972).

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]