Irreligió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La irreligió és en l'actualitat la quarta "creença" al món amb l'11,92% de la població global (al gràfic, el segment color taronja).

La irreligió és el fet de no practicar o seguir una religió. Això no implica necessàriament que l'irreligiós no cregui en un o més déus: en moltes ocasions es tracta d'un teista no practicant (privat) en lloc d'un ateu o agnòstic.

Encara que les persones classificades com irreligioses, normalment no segueixen cap religió, no totes són necessàriament oposades a la creença en el sobrenatural o en deïtats. En particular, les que s'associen amb la religió organitzada qualitats negatives, però encara mantenen creences en esperits o altres coses sense demostració científica, potser es descriuen a si mateixes com irreligioses. A més, persisteix la polèmica sobre si determinades doctrines ètiques tradicionalment associades a creences no teistes però irracionals i acientífiques (com el budisme, el taoisme i el confucianisme) són religions o no ho són.

Mapes[modifica]

Mapes mundis sobre el nivell de religiositat
Percentatge de la població que considera que la religió no és important.
Mapa basat en els resultats d'un estudi de 2002 amb el percentatge de la població que considera que la religió és important.

Vegeu també[modifica]