Ivan V de Rússia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIvan V de Rússia

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Іѡа́ннъ Алеѯї́евичъ Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 agost 1666 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Moscou Modifica el valor a Wikidata
Mort29 gener 1696 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (29 anys)
Moscou Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de l'Arcàngel Miquel Modifica el valor a Wikidata
Tsar de Totes les Rússies
1682 – 1696
← Teodor III de RússiaPere I de Rússia →
Juntament amb: Pere I de Rússia
Cap de la casa dels Romànov
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolTsar de Totes les Rússies (1682–1696) Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Romànov Modifica el valor a Wikidata
CònjugePraskóvia Saltikova (1684 (Julià), 1684–1696) Modifica el valor a Wikidata
FillsCaterina Ivànovna, Maria Ivànovna, Praskóvia Ivànovna, Anna Ivànovna de Rússia, Teodòsia Ivànovna Modifica el valor a Wikidata
ParesAleix de Rússia Modifica el valor a Wikidata  i Maria Miloslàvskaia Modifica el valor a Wikidata
GermansPere I de Rússia, Sofia Alekséievna, Eudòxia Alekséievna, Caterina Alekséievna, Natàlia Alekséievna, Teodòsia Alekséievna, Maria Alekséievna, Marta Alekséievna, Teodor III de Rússia, Aleksei Alekséievitx, Demetri Alekséievitx i Simeó Alekséievitx Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 7661910 Modifica el valor a Wikidata

Ivan V Alekséievitx (rus: Иван V Алексеевич, 27 d'agost de 166629 de gener de 1696) fou tsar de Rússia (amb el seu mig germà més jove Pere I) amb qui va corregnar de 1682 a 1696. Fou el fill més jove d'Aleix I de Rússia i Maria Miloslàvskaia. El seu regnat fou només formal, ja que fou declarat incapaç físicament i mental.

Ivan V era l'11è fill del tsar Aleix. Com que era malaltís, la seva capacitat per a governar era desafiada pel partit del naryshkins, que aspirava coronar el fill de Natàlia Naríxkina, el futur Pere I. A la mort de Teodor III de Rússia l'abril de 1682, els seus enemics afimaren que els naryshkins l'havien estrangulat, tot provocant la Revolta de Moscou de 1682, que només es va acabar quan Ivan fou mostrat pels seus parents a la multitud furiosa.

El 25 de juny el mateix any, Ivan i Pere foren coronats a la Catedral Uspenski com "dvoetsarstvenniki" (tsars dobles). Es va crear per a l'ocasió un tron especial amb dos seients (actualment s'exhibeix al Kremlin). Encara que Ivan es considerava el "tsar superior", el poder real era en mans de la seva germana més gran, Sofia Alekséievna. El 1689, quan s'adonava que el poder se li escapava de les mans, intentà provocar un altre aldarull, especulant que els naryshkins havien destruït la corona d'Ivan i que havien cremat la seva habitació. Tanmateix, el tutor d'Ivan, el príncep Prozorovsky, el persuadí de canviar de bàndol i declarà la seva, per la qual cosa Ivan s'alià amb la causa del seu germà.

Durant la darrera dècada de la seva vida, Ivan fou completament eclipsat pel més energètic Pere I. Passava els seus dies amb la seva muller, Praskovia Saltykova, que es preocupava poc però "pregant i dejunant dia i nit". La debilitat pretesa d'Ivan no li va impedir tenir descendència en la forma de cinc filles, una de les quals - Anna Ivanovna de Rússia - assoliria el tron el 1730. A l'edat de 27 any fou descrit per ambaixadors estrangers com a senil, paralític i gairebé cec. Moriria dos anys més tard i fou enterrat a la Catedral de l'Arcàngel.


Precedit per:
Teodor III
Emperador de Rússia
1682-1695
Succeït per:
Pere I
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ivan V de Rússia