Jardí d'Escultures

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaJardí d'Escultures
Imatge
Jardí d'Escultures
TipusJardí públic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaBarcelona i Montjuïc (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça Neptú, Sants-Montjuïc, Barcelona
Map
 41° 22′ N, 2° 10′ E / 41.37°N,2.16°E / 41.37; 2.16
Dades i xifres
Superfície3.300 m² Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació1990

El Jardí d'Escultures es troba a la muntanya de Montjuïc, al Districte de Sants-Montjuïc de Barcelona, annex a la Fundació Joan Miró. Es va construir el 1990 amb un projecte arquitectònic de Jaume Freixa i Jordi Farrando, i el 2002 fou reconstruït per Marina Salvador. Conté obres d'escultors com Tom Carr, Pep Duran, Perejaume, Enric Pladevall, Jaume Plensa, Josep Maria Riera i Aragó, Cado Manrique, Ernest Altès, Gabriel Sáenz Romero i Sergi Aguilar.

Història[modifica]

El 1990 va sorgir una iniciativa per a situar un jardí d'escultures a l'espai annex a la Fundació Miró, la coneguda antigament com Plaça del Sol, on des del 1909 estava situada l'escultura Manelic de Josep Montserrat, en homenatge a l'escriptor Àngel Guimerà. L'acord fou formalitzat per Eduard Castellet, president de la Fundació Miró, i Luis Alarcón, conseller delegat de l'empresa Uralita, la qual va córrer amb les despeses de patrocini. S'encarregà de posar en marxa el projecte Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Miró, qui va acordar amb l'Ajuntament de Barcelona organitzar el conjunt dins de la campanya municipal Barcelona, posa't guapa. Malet fou l'encarregada d'escollir els artistes participants, dins d'un grup d'artistes joves que ja havien exposat a la Fundació, en l'Espai 10. El conjunt, format per vuit escultures que es van instal·lar al costat del Manelic, fou inaugurat el 15 de desembre de 1990. El 2002, a causa de l'estat de deteriorament d'algunes de les obres, va ser necessària una restauració de tot el conjunt.

Les escultures col·locades inicialment eren vuit: Agulla, de Tom Carr; Transparent, el paisatge, de Pep Duran; Ctonos, de Gabriel Sáenz Romero; Teulada, de Perejaume; Gran avió d'hèlix blava, de Josep Maria Riera i Aragó; Dell'Arte, de Jaume Plensa; Gran fus, d'Enric Pladevall; i Vol 169, d'Erna Verlinden. Aquesta darrera va ser retirada el 2002 degut al seu deteriorament irreversible. En la restauració del 2002 es van afegir tres escultures més: Gènesi, d'Ernest Altès; La classe de música, de Cado Manrique; i DT, de Sergi Aguilar.[1]

Escultures[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «El jardí d'escultures de la Fundació Joan Miró». [Consulta: 22 octubre 2013].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jardí d'Escultures