Vés al contingut

Jeet Kune Do

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportJeet Kune Do
Tipusart marcial Modifica el valor a Wikidata
Sobrenom(s)El camí del puny interceptor
CreacióBruce Lee
OlímpicEsport no olímpic
ParalímpicEsport no paralímpic
Característiques
ContacteArt marcial

Jeet Kune Do (Xinès: , Cantonès: Jitkyùndou, Pinyin: Jiéquándào, lit. "El camí del puny que intercepta"), també anomenat Jeet Kun Do o JKD, és un art marcial desenvolupat per Bruce Lee.[1]

L'emblema Jeet Kune Do. Els caràcters xinesos del símbol Taijitu indiquen: "Tenir el no camí com a camí" i "No limitació com a limitació". Les fletxes representen el moviment i canvi sense fi de l'univers.

Història[modifica]

Creat per Bruce Lee entre els anys 1960 i 1973 encara que en un principi basat en el Wing Chun (aquesta interpretació pot veure's com una referència al començament del Wing Chun de simultània defensa i contraatac), el Jeet Kune Do, primerament anomenat "Jun Fan Gung Fu" (Xinès: 振藩功夫 Cantonès: Janfàan Gūngfū Pinyin: Zhènfán Gōngfū. Literalment: "El Kung Fu de Bruce Lee") és un mètode de combat nou.

Jeet Kune Do no és Kung Fu Xinés tradicional. És el resultat de la investigació i la "fusió" de Wing Chun, Tai Chi, boxa, l'esgrima tradicional i kali eskrima filipi i de tècniques noves i pròpies que buscaven l'efectivitat davant de tot. Però el mestre Lee va morir molt jove, el 1973, sense donar una comprensió completa del seu art. No obstant això, va obrir el camí a la superació a diverses generacions amb la seua forma de pensar, transformant-se en el que alguns consideren el millor artista i lluitador d'arts marcials de tots els temps.

De totes maneres, el mestre Bruce Lee reflectix a totes i cadascuna de les seues pel·lícules el seu peculiar art de combat, el Jeet Kune Do, aportant d'eixa manera algunes de les seues tècniques a estes i en el seu llibre, en el qual demostrava mitjançant fotografies aquest estil tan tècnic com efectiu.

Filosofia[modifica]

Lee defensava el Jeet Kune Do com una filosofía més enllà de les arts marcials: "L'art del Jeet Kune Do és senzillament el de simplificar. Afavorir la carència de forma per a poder assumir totes les formes", "Mitjançant el no camí com a camí i la no limitació com a limitació".

26 elements del JKD[modifica]

Dels centenars d'estils d'arts marcials que existeixen, Bruce Lee va escollir els 26 que segueixen com a fonament per a crear el Jeet Kune Do. D'alguns en va prendre tècniques, d'altres filosofia de combat. Entre un 5% i un 10% van ser utilitzats dins de l'estructura del Jeet Kune Do.

Referències[modifica]

  1. Cheung, William; Wong, Ted. Wing Chun Kung Fu - Jeet Kune Do (en anglès). Black Belt Communications, 1990, p. 15. ISBN 0897501241. 

Bibliografia[modifica]

  • Bruce Lee's Fighting Method, OHARA PUBLICATIONS, INC., U.S. Hardback (1978), ISBN 0-89750-062-8
  • Jeet Kune Do Basics, David Cheng, Tuttle Publishing (July 2004), ISBN 0-8048-3542-X
  • Lee, Bruce (1975), The Tao of Jeet Kune Do., U.S.: Ohara Publications Inc.. ISBN 0-89750-048-2.
  • Fernando, Ma Isabel (1995), Bruce Lee, el pequeño dragón, Ed. VidaLibre.
  • Bruce Lee (1963) Chinese Gung Fu, the Phylosophical Art of Self-defense, ISBN 0-89750-112-8
  • Scientific Streetfighting, Lamar Davis, HNL Publishing (March 2001), ISBN 978-0-9531766-1-8
  • Jun Fan Jeet Kune Do:The Textbook, Chris Kent & Tim Tackett
  • "Jeet Kune Do: The Principles of a Complete Fighter" by Ron Balicki, Steve Gold ISBN 0-9531766-3-0
  • "Jeet Kune Do'nun Felsefesi " by Yüksel Yılmaz > Yalın Yayıncılık, 2008, İstanbul, Turkey >"ISBN 978-9944-313-67-4
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jeet Kune Do