Joan d'Alòs i Serradora

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaJoan d'Alòs i Serrabona
Dades biogràfiques
Naixement 1617
Moià (Moianès)
Mort 1695
Barcelona
Activitat professional
Ocupació Rector de la Universitat de l'Estudi General
Modifica dades a Wikidata

Joan d'Alós va néixer a Moià el 1617.[1] Fou un metge que fou força reconegut i que estava inscrit en el galenisme moderat.


Biografia[modifica]

Va ser deixeble de Jacint Andreu i defensor de l'observació clínica minuciosa. Se li reconeixen les seves disseccions anatòmiques. Fou protometge del Principat i dels comtats del Rosselló i Cerdanya. Com component del grup “novator” que desitjaven introduir la ciència europea del moment, promocionà l'observació i l'experimentació i va ser l'introductor de diverses novetats, sobretot en el camp de la fisiologia vascular. En la seva obra De corde hominis disquisitio physiologica-anatomica defensa la circulació de la sang i a De corde hominis disquisitio (1694) defensa la introducció de les idees de Harvey sobre la circulació de la sang, per les quals fou combatut. Aconseguí la construcció d'un nou amfiteatre d'anatomia.

Ostentà diverses càtedres a la universitat, entre elles la de Prima de medicina des de l'any 1664, la regenta de medicina, anatomia, aforismes i farmàcia. Fou rector de la Universitat de l'Estudi General entre l'1 d'agost de 1630 i el 31 de juliol de 1632. La seva farmacopea fou de caràcter obligatòria pels col·legis i associacions d'apotecaris de Catalunya amb l'objectiu d'evitar disparitats entre professionals en la descripció i proporció dels ingredients.

Destacà com a conseller de la Generalitat de Catalunya i conseller de la Llotja. Va morir a Barcelona l'any 1695.

Publicacions[modifica]

  • Alòs Serradora, Joan. De corde hominis disqvisitio physiologico-anatomica. Barcinone: ex typog. Antonij Ferrer & Balthasaris Ferrer bibliopolarum, per Iacobum Gascon, 1694. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.
  • Alòs Serradora, Joan. Disquisició fisiològico-anatòmica sobre el cor humà. Barcelona: Uriach, 1994. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.
  • Alòs Serradora, Joan. In stateram iatricam D. Michaelis Vilar ... criticvm apologema : in quo vlterius demonstratur pondera panis ad formandos theriacales pastillos, exclusivè et proportione ad pondus viperinarum carnium accipienda esse, ex Galeni mente Lib. I de Antid. capit. 8 / avctore Ioanne Alos .... Barcinone : ex typographia Mathevat, 1665. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.
  • Alòs Serradora, Joan. Pharmaco-medica dissertatio de vipereis trochiscis ad magnam senioris Andromachi theriacam ritè cum pane parandis per quartam iuxta mentem Galeni Lib. I de antidotis Cap. 8. Barcinone: ex praelo Martini Ialabert, 1664. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.
  • Alòs Serradora, Joan. Pharmacopea [sic] cathalana, sive, Antidotarum Barcinonense. Barcelona : Cátedra de Historia de la Farmacia y Legislación Farmacéutica. Universidad de Barcelona, 1975. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.
  • Alòs Serradora, Joan. Pharmacopoea Cathalana, siue Antidotarivm Barcinonense restitvtvm et reformatum : medicis, medicinae stvdiosis, chirurgis & pharmacopolis perquam utile & necessarium / cvra et opera D. Ioannis Alos. Barcinone : ex typographia Antonij Ferrer & Balthasari Ferrer, 1686. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.

Referències[modifica]

  1. Cobo Gómez, Jesús V., «Juan Bautista Juanini (1636-1691) i Joan d'Alòs i Serradora (1617-1695)», Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica, Vol. 2, núm. 1, 2009, p. 487.

Bibliografia[modifica]

  • Cobo Gómez, Jesús V., «Juan Bautista Juanini (1636-1691) i Joan d'Alòs i Serradora (1617-1695)», Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica, Vol. 2, núm. 1, 2009, pp. 485-491. Disponible a: Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO). [Consulta: 12 de febrer de 2015].


Enllaços externs[modifica]


Càrrecs públics
Precedit per:
Josep Claresvalls
Senyal de la Universitat de Barcelona
Rector de la Universitat de l'Estudi General

16301632
Succeït per:
-