Josep Maria Boladeras Roca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Maria Boladeras Roca
Biografia
Naixement1946 Modifica el valor a Wikidata (77/78 anys)
Girona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófotògraf Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Josep Maria Boladeras Roca (Girona, 1946) és un fotògraf català.

Biografia[modifica]

Josep Maria Boladeras s'inicià en el món de la fotografia des de ben jove a través del seu pare, el fotògraf Francesc Boladeras Molinas. Aquest últim regentà El Globo, un establiment gironí d'òptica i drogueria que creà l'any 1914. Més endavant, a l'inici de la dècada dels quaranta, introduí una secció de fotografia que s'hi acabaria imposant, i en la qual hi seguiria treballant Josep Maria fins al 2004, quan tancà definitivament el negoci.[1]

Boladeras i el també fotògraf Ramon Vilà Sanllehí, muntaren l'estudi de fotografia i publicitat Actini. Aquest estudi donà oportunitat a joves fotògrafs com ara Josep Maria Oliveras Puig, qui hi treballà d'assistent de fotògraf, i Jordi Mestre i Vergés, que hi treballà al laboratori.[2][3]

Tal com el seu pare Francesc i el seu germà Joan Boladeras Roca, cineasta afeccionat, Josep Maria també fou membre de l'Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Girona i Província (AFIC). Allí participà en exposicions i també en concursos, guanyant alguns premis.[4]

El març de 1976, es fundà l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona (ADAG). Josep Maria Boladeras fou una de les trenta-cinc persones que en firmaren el manifest fundacional, juntament amb el seu germà Joan Boladeras i artistes destacats com Enric Ansesa i Gironella, Francesc Torres i Monsó i Narcís Comadira i Moragriega, entre d'altres.[5]

Referències[modifica]

  1. Iglésias, David «Els fons del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI). Fotografies per a un relat històric». Fotografiar Girona (I). Creació, tècnica i memòria. Ajuntament de Girona. Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), 2017, p. 42 [Consulta: 28 febrer 2024].
  2. Mestre i Vergés, Jordi. «Records fotogràfics gironins sense nostàlgia». Lletres Bàrbares. [Consulta: 28 febrer 2024].
  3. «Josep Ma. Oliveras: rera les empremtes de l'inesperat». Diari de Girona p. 54, 22-07-1990. [Consulta: 28 febrer 2024].
  4. «Acta» (en castellà). Butlletí: Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Girona i Província. p. 7, desembre 1966. [Consulta: 2 març 2024].
  5. «L'ADAG i la revolta. Els que van ser-hi». El Punt Avui. Comarques gironines p. 25, 19-08-2018. [Consulta: 2 març 2024].

Enllaços externs[modifica]

  • Entrevista a Josep Maria Boladeras Roca. La Rosaleda. Kinema Grup - Televisió de Girona, 1996. Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP). Ajuntament de Girona. [Consulta: 28 febrer 2024].