Junta de Comerç

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La Junta de Comerç va ser una institució representativa de la burgesia comercial creada per tal de promoure l’activitat industrial i mercantil als Països Catalans.

L’origen d'aquesta institució radicava en l’adopció a la Castella de Carles II dels models mercantilistes europeus, en la creació (1679) a Madrid d’una Junta General de Comercio, i de delegacions a d’altres ciutats de la monarquia, que esdevingueren també juntes de comerç a València (1692) i a Barcelona (1692) —en la formació d’aquesta intervingué Narcís Feliu de la Penya—, tot i que tingueren una vida efímera i deixaren de funcionar el 1695 i el 1697, respectivament.

Al s XVIII l’abolició o la vida precària dels cossos de comerç dels Països Catalans (cos de comerç) afavorí la tendència a reorganitzar-los: creació de la Junta de Comerç Terrestre i Marítima ideada per Jaume de Duran i Pujades el 1735, que, mancada d’ingressos propis, resultà ineficaç i desaparegué el 1742; una temptativa similar a València tampoc no tingué èxit.

Finalment, els esforços de la burgesia barcelonina assoliren (1758) la restauració del cos de comerç i la creació d’una Reial Junta Particular de Comerç de Barcelona (1758) amb atribucions de foment de l’economia. D’una manera semblant, el comerç de València obtingué la formació del cos de comerç (1762) i de les seves ordenances (1766). La seva jurisdicció fou limitada per la creació d’una diputació consular el 1778 i d’un consolat independent el 1785. Mallorca en restà al marge a causa de la perduració del seu consolat de mar, reformat el 1800. La Junta de Comerç de València, com la de Barcelona, era presidida per l’intendent i era formada per dos cavallers hisendats i deu comerciants matriculats, incloent els qui formaven el consolat. Com la de Barcelona, la Junta de València recuperà l’edifici de la Llotja i s’esmerçà en la millora de la indústria, especialment la de la seda, encoratjant els menestrals innovadors amb premis i concursos i establint classes per a treballadors i pagesos. També contribuí a la construcció del port de València

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

F. X. BARCA-SALOM, P. BERNAT, M. PONT i ESTRADERA; C. PUIG-PLA, coord.; ː Fàbrica, taller i Laboratori. La Junta de Comerç de Barcelonaː ciència i tècnica per a la indústria i el comerç (1769-1851). Barcelonaː Cambra de Comerç, 2009 ISBN 8495829665