KVM

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Switch KVM.

Un switch KVM (Keyboard Video Mouse) és un dispositiu de commutació que permet el control de diferents equips amb només un monitor, un teclat i un ratolí. Aquesta utilitat ens permet disposar en el nostre lloc d'una única consola per treballar amb diversos PC o servidors al mateix temps, commutant d'un a l'altre segons les nostres necessitats. Hi ha múltiples versions que permeten la commutació també d'àudio, micròfon i dispositius perifèrics mitjançant ports USB. També hi ha models amb gestió dels PC o servidors a través de connexions TCP/IP, de manera que podríem utilitzar els nostres equips a través d'internet com si estiguéssim asseguts davant ells. Dins de les consoles amb connexió TCP/IP existeixen per connexió sèrie (usada en equips de comunicacions i Unix) i de connexió gràfica (usada per a Windows, i GNU/Linux).

Història[modifica]

Als inicis de la dècada del 1980, amb el creixement de la indústria, molts centres de còmput i sales de servidors es van trobar amb l'inconvenient de tenir dotzenes i en alguns casos centenars de monitors, teclats i ratolins, ocupant molt espai en els Rack i incrementant innecessàriament la temperatura a l'ambient. Un altre gran inconvenient va ser l'administració dels servidors, ja que els tècnics necessitaven moure's d'un servidor a un altre per a realitzar les tasques.

Actualment hi ha una disputa sobre qui va fabricar el primer Switch KVM. Probablement el primer nom assignat va ser KV Switch . L'ambient gràfic i els ratolins no eren molt comuns en aquella època, de manera que el primer Switch només suportava teclat i vídeo. Els primers Switch tenien botons o perillós que commutar entre una i altre ordinador, i després actualitzada per funcions "Hot-Key" i finalment per funcions en pantalla.

Els Switch KVM permeten que un usuari pugui accedir a diversos servidors o ordinadors, utilitzant només un monitor, teclat i ratolí. A més de millorar el temps d'administració, disminuir en les emissions de calor dels monitors i estalviar espai físic, s'aconsegueix una reducció de costos i un estalvi en compres de monitors, teclats i ratolins.

Avui en dia és molt comú trobar a les sales de servidors (datacenters), en administració de diversos equips, i fins i tot en petites empreses i llars.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: KVM Modifica l'enllaç a Wikidata