Cenotobermorita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Kenotobermorita)
Infotaula de mineralCenotobermorita
Fórmula química[Ca₄Si₆O15(OH)₂·2H₂O]·3H₂O
Localitat tipusMina N'Chwaning II, Kuruman, Camp de manganès de Kalahari, Cap Septentrional, Sud-àfrica
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.DG. Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.9.DG.10 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2014 s.p. Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació2014
SímbolKtbm Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La cenotobermorita és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la tobermorita. Rep el nom per la seva relació amb la tobermorita. El prefix ceno- indica la naturalesa lliure de calci de les cavitats estructurals d'aquest membre del grup de la tobermorita.

Característiques[modifica]

La cenotobermorita és un inosilicat de fórmula química [Ca₄Si₆O15(OH)₂·2H₂O]·3H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2014. quan la tobermorita va ser redefinida com dos minerals: la tobermorita i la cenotobermorita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la cenotobermorita pertany a «09.DG - Inosilicats amb 3 cadenes senzilles i múltiples periòdiques» juntament amb els següents minerals: bustamita, ferrobustamita, pectolita, serandita, wol·lastonita, wol·lastonita-1A, cascandita, plombierita, clinotobermorita, riversideïta, tobermorita, foshagita, jennita, paraumbita, umbita, sørensenita, xonotlita, hil·lebrandita, zorita, chivruaïta, haineaultita, epididimita, eudidimita, elpidita, fenaksita, litidionita, manaksita, tinaksita, tokkoïta, senkevichita, canasita, fluorcanasita, miserita, frankamenita, charoïta, yuksporita i eveslogita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a la col·lecció mineralògica del Museu d'Història Natural de la Universitat de Pisa, amb el número de catàleg 19691.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina N'Chwaning II, situada a la localitat de Kuruman, al camp de manganès de Kalahari, al Cap Septentrional (Sud-àfrica). També ha estat descrita al dipòsit de Bazhenovsk, a la localitat d'Asbest (óblast de Sverdlovsk, Rússia). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Kenotobermorite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 juny 2019].