Kirti Sirimegha de Maya Rata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKirti Sirimegha de Maya Rata
Monarca
Modifica el valor a Wikidata

Kirti Sirimegha de Maya Rata fou rei de Maya Rata de vers el 1130 al 1140. Era fill de la princesa Mitta (germana de Vijayabahu I).

A la mort de Vijayabahu I, la seva germana Mitta i els seus tres fills (Manabharana, Kirti Sirimegha i Sri Vallabha), d'acord amb Jaya Bahu (germà petit del difunt) es van apoderar del control del país i van proclamar rei a Jaya Bahu fou proclamat rei. El nou poder va confiscar tots els bens del rei difunt i els seus vehicles, elefants, etc. Jaya Bahu va enviar als tres fills de Mitta cap al sud amb un exèrcit. Vikramabahu, fill del rei difunt, que era rei a Ruhunu, va saber la notícia i es va preparar per la guerra i en sis successives batalles va derrotar les forces del rei Jaya Bahu i es va presentar a la capital del regne a la que va entrar i es va proclamar rei. Jaya Bahu va fugir al sud.

Els tres germans mentre, havien aconseguit imposar el seu domini a Ruhunu i Maya Rata [1] i es van repartir aquestes terres entre els tres: Manabharana es va quedar amb Maya Rata amb seu a Punkhagaraa; Kirti Sirimegha es va quedar el districte de Giruwapattu amb capital a Mahanagakula; i Sri Vallabha la regió d'Atthasahassa (korales d'Attakalan i Kolonna). Jaya Bahu, que havia fugit del nord, es va quedar residint amb Kirti Sirimegha.

Els tres germans van preparar una invasió del nord per apoderar-se de Pihiti Rata. Vikramabahu va avançar amb les seves forces contra ells per Maya Rata i va derrotar l'exèrcit conjunt dels tres a Bodhisena-pabbata; els tres germans es van refugiar al korale de Pasdun (Panca-yojana). Vikramabahu en el seu camí cap allí va rebre informació a Kelaniya de la invasió de l'illa per un exèrcit indi i va abandonar el sud als seus cosins i es va dirigir contra els invasors.

L'administració al sud no era bona; els tres germans no protegien la religió, cobraven impostos i taxes abusives. A Polonnaruwa, Vikramabahu no tenia el suport de la jerarquia religiosa que ja havia conspirat per fer-lo fora. Els monjos van abandonar la ciutat cap al sud i es van emportar la relíquia de la Dent de Buda i el bol d'almoines. Segons els Mahavansa la guerra fou constant entre els diversos reis i es van produir moltes destruccions; els habitants de Samantakuta (la regió a l'entorn del Pic d'Adam) i altres llocs, van refusar tot pagament de taxes i no reconeixien cap autoritat reial.

Ratanavali, germana de Vikramabahu i esposa de Manabharana va donar a llum (1123) a un fill anomenat Parakramabahu que segons una profecia dels bramans havia de créixer fins a esdevenir un guerrer capaç de conquerir l'Índia. Manabharana va morir uns anys després del naixement del seu fill i com a sobirà de Maya Rata el va succeir seu germà Kirti Sinmegha, que llavors va deixar els seus districtes de Ruhunu al seu germà Siri Vallabha d'Atthasahassa. La princesa Ratanavali va residir (amb les seues dues filles i el fill Parakramabahu) a Ruhunu amb Sri Vallabha.

Al pujar al tron a Polonnaruva el seu nebot Gajabahu II, Kirti Sirimegha i Siri Vallabha van decidir fer un nou intent de conquerir Pihiti Rata (Rajarata) considerada la part principal i més rica de l'illa. Van subornar a una part de l'exèrcit de Gaja Bahu (la formada pels mercenaris velakkares) que es van revoltar; però Gaja Bahu va poder derrotar els exèrcits dels seus oncles que havien envaït el seu territori per dos llocs; Sri Vallabha fou derrotat pel mateix rei després d'una batalla que va durar tot un dia mentre que Kirti Sirimegha fou derrotat pel general Gokanna.

Quan Parakramabahu va arribar a l'edat suficient va abandonar la cort del seu oncle Sri Vallabha i es va reunir amb l'altre oncle Kirti Sirimegha al lloc on havia nascut. Kirti li va donar la benvinguda i després d'un temps com que no tenia fills propis va decidir adoptar a Parakramabahu al que va proporcionar una educació acurada. També el va associar en l'administració del país, fins que finalment fou investit. Poc després va morir Sri Vallabha i el va succeir el seu fill Manabharana com a rei de Ruhunu. Parakramabahu va anar a la cort del nou rei on va estar tres anys després dels quals va tornar a Maya Rata i va decidir viatjar secretament a Pihiti Rata per informar-se de les condicions prevalents en aquest territori.

Quan Parakramabahu va haver d'abandonar la cort de Polonnaruwa es va reunir amb les seves forces a la frontera però no s'atrevia a tornar a la cort del seu pare adoptiu Kirti Sirimegha fins que la seva mare Ratanavali i altres notables el van anar a trobar amb un missatge conciliador de Kirti Sirimegha que li demanava tornar a la cort a confortar-lo en els seus darrers anys. Des de Kithara va marxar amb la seva mare Ratanavali, els caps de diversos districtes i el general Deva que estava estacionat a Badalatthali (a la frontera) i va arribar a Punkhagama, on fou cordialment rebut per Kirti Sirimegha, que li va confiar l'administració total de Maya Rata i el va nomenar el seu successor; el vell rei va poder viure en pau fins a la seva mort que es va produir no massa temps després. Parakramabahu I va informar a Gajabahu II de Pihiti Rata i a Manabharana de Ruhunu de la mort del rei i de la seva pròpia pujada al tron; des de aquell moment estava clar que pretenia unificar l'illa.

Nota[modifica]

  1. la part occidental de l'illa entre Kaluganga i el Dedru Oya

Referències[modifica]