Kumara Dathusena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKumara Dathusena
Rei d'Anuradhapura
515 – 524
← Moggallana IKirti Sena → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsKirti Sena Modifica el valor a Wikidata
PareMoggallana I Modifica el valor a Wikidata

Kumara Dathusena (o Kumara Dass o Kumaradatusena) fou rei d'Anuradhapura (Sri Lanka) del 515 al 524, fill i successor de Moggallana I.

Al pujar al tron va considerar convenient establir bones relacions amb Xina i va enviar allí una ambaixada amb regals anunciant la seva pujada al tron.

Fou un apassionat de la literatura. Va convocar una assemblea de monjos erudits i va revisar els escrits sagrats del budisme, purgant-los de les alteracions i addicions que s'hi havien fet. El famós poeta indi Pandita Kaalidaas [1] va visitar el país en el seu regnat i allí fou assassinat per un cortesa. Quan el poeta era a la pira funerària, el rei, angoixat, va caure allí i va morir; cinc de les seves esposes es van tirar a la pira espontàniament. El seu regnat havia durat nou anys.

Fou un escriptor elegant i un notable poeta, deixant diversos escrits dels quals només es conserva un poema anomenat el Janakeebarana. Un mercader grec (resident a Egipte) de nom Cosmas va deixar un relat sobre Ceilan obtingut de un altre mercader grec anomenat Sopatar que es va trobar a Adulis a la costa de Eritrea; el relat esmenta que és una gran illa de l'oceà de la mar Índia, anomenada Suelendib pels indis però Taprobane pels grecs.

Al morir fou succeït pel seu fill Kirti Sena.

Referències[modifica]

Referències[modifica]

  1. no s'ha de confondre amb Rishi Kaalidaas, dit el Shakespeare de l'Est