Qun Quran

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Kun Kuran)
Infotaula de personaQun Quran
Biografia
Naixement1251 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort1280 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (28/29 anys)
Kan Horda Blanca
1251 – 1280
← Orda KhanKubinji → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Família
PareOrda Khan Modifica el valor a Wikidata
GermansKulyemsa (fr) Tradueix i Sartaktai Modifica el valor a Wikidata

Qun Quran (Kun Kuran, Kunkrat, Qun-Qiran, Kun Kiran) (+ vers 1280) fou kan de l'Horda Oriental (Horda Blava a les fonts turcomongoles i russes i Horda Blanca a les fonts perses) coneguda com a ulus d'Orda. Era el quart fill d'Orda Khan i vers el 1251 fou designat com a hereu de l'ulus patern.

El seu germà gran Kuli fou enviat el 1256 a ajudar a Hulagu a Pèrsia i va participar en la conquesta de Bagdad el 1258 però el 1259 un cosí, Bulghai, fill de Xiban, va morir en una festa, i un altre príncep de nom Kutar, net de Tevel (un altre fill de Joci), sospitós d'haver-lo enverinat, fou enviat a Berke Khan per ser jutjat; fou considerat culpable i enviat a Hulagu per a ser castigat per aquest, i Hulagu el va fer matar; però poc després va morir Kuli, i Berke va sospitar d'un nou enverinament; les famílies dels tres prínceps es van retirar de Pèrsia i van embarcar a Derbent cap al nord. Tot això va agreujar les relacions entre Hulagu i Berke ja complicades després de la destrucció del califat el 1258, al qual Berke, com a musulmà, defensava, i les matances de musulmans a Síria. Qun Quran va donar suport a Arigh Boke en contra de Kubilai Khan vers 1265.

Va morir vers 1280 i no va deixar hereus mascles; el va succeir Köchü que alguns suposen el seu nebot i altres el seu germà que seria el mateix personatge que Kubinji (Rashid al-Din que diu que era nebot), Kapchi o Kapge (Abu l-Fida que diu que era fill) o Kochi Oghul

Qun Quran
Precedit per:
Orda Khan


Khan de l'Horda Blava
vers 1251-vers 1280


Succeït per:
Köchü

Referències[modifica]

Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II, division I. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.