Horda Blanca

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'Horda Blanca fou una de les gran subdivisions dels mongols després de Genguis Khan.

Segons l'historiador Rashid al-Din Hamadani (1247–1318), el fill gran de Genguis Khan, Jotxi, va tenir 14 fills; a la seva mort els 14 fills van heretar els seus dominis sota l'autoritat de Batu Khan, com a khan suprem, i d'Orda Khan, com a més gran dels fills (Batu no era el gran). Orda Khan amb els seus germans més petits, va formar la branca oriental de l'Horda d'Or o jòcida, mentre Batu Khan regia la part occidental (amb altres). Es van formar llavors diverses hordes que van rebre noms diferenciats: l'Horda Blanca (Ak Horda, en kazakh: Ақ Орда/Aq Orda; en tàtar: Ак Урда/Ak Urda), l'Horda Blava (Köke Horde) i l'Horda Grisa (coneguda a la història com els shibànides o shaybànides). De l'ulus de Jotxi es van formar les dues hordes, la Blanca o Horda de Batu (Batu Ulus i la Blava, una a occident i l'altra a Orient (però les fonts no coincideixen en quin color estava a un vent i quin a l'altra). Batu Khan va tenir capital a Sarai o Saransk al baix Volga i les seves terres occidentals es creu que eren l'Horda Blanca de l'Horda d'Or, mentre les orientals, administradores pel seu germà Ordu, eren l'Horda Blava de l'Horda d'Or.

Confusió entre Horda Blava i Horda Blanca[modifica]

En les fonts turques el blau s'assigna a la part oriental i per tant a l'ulus que va correspondre a Orda Khan. En canvi a la tradició persa el blau corresponia al costats oposat. S'ha fet molt de mal ús dels termes Horda Blanca i Horda Blava provocant gran confusió a les fonts modernes, de manera que avui dia els colors ja no és possible assignar-los a una o altra Horda, ja que hi ha fonts que donen el nom d'Horda Blava a la part oriental i altres a l'occidental, i el mateix passa a l'Horda Blanca.

Segons el Tarikh-i Dost Sultan escrit per Ötemish Hajji a Khivà a la meitat del segle XVI, l'ulus de Batu es coneixia oficialment com l'Horda Blanca; l'ulus d'Orda com l'Horda Blava; i l'ulus de Shiban com l'Horda Grisa.

Els llibres d'història d'autors notables deixaren de banda el nom del fill i successor d'Orda, Qun Quran, i altres que tot seguit el van succeir,[1]

En cròniques russes, l'Horda Blava es descriu com la part oriental de l'Horda d'Or, que estava efectivament a l'est i que estava governada pels descendents d'Orda Khan.[2] Després de la lluita de successió de la línia de Batu Khan durant els anys 1360, conegut com a època dels "grans problemes", l'autoritat de les dues parts de l'Horda d'Or (Horda Blanca) va passar a l'autoritat dels jòcides orientals (Horda Blava). Els cronistes russos situen l'Horda Blava a l'est del Volga i s'esmenta dues vegades: la primera vegada en la connexió amb els grans problemes que van culminar en l'accessió al tron de Toktamish ("tsar de l'Horda Blava"), i la segona amb la invasió de Tamerlà el 1395.[3]

Segons un punt de vista menys popular i alternatiu basat en les fonts perses, l'Horda Blava, al contrari, correspon a la part occidental de l'ulus de Jotxi (dividit per tant en Horda Blanca a l'est i Horda Blava a l'oest)[4] Aquesta opinió es basa en el sentit literal i la informació de la composició persa del segle XV “Muntakhab atm-tavarikh- namu" de Muin al-Din Natanzi (en la literatura contemporània encara esmentat com "l'autor anònim d'Iskandera").[5] Tanmateix, com mostren els estudis contemporanis, aquesta interpretació és ben segur incorrecta, ja que en la tradició persa els colors blaus i blancs indiquen els costats oposats en comparació amb la tradició dels turcs i els mongols.

Al Kazakhstan hi ha un tercer punt de vista, segons el qual la divisió en Horda Blanca i Horda Blava es refereix només a la part oriental de l'ulus de Jotxi. Consegüentment, l'Horda Blava s'entén com un feu de Shiban, un fill de Jochi, que dominava entre l'ala dreta de l'Horda d'Or i l'Horda d'Orda Khan (al territori del Kazakhstan occidental modern).[6]

Aquí, seguint l'assignació més comuna, es dóna el color blau a la part oriental, o ulus d'Orda (i el color blanc a la part occidental o ulus de Batu).

Història[modifica]

Batu Khan va fundar efectivament l'Horda Blanca (només alguns l'anomenen Horda Blava), després de la retirada d'Europa el 1242, i va fundar Sarai al Volga Inferior vers el 1245. Les terres de la part oriental o ala esquerra foren administrades pel seu germà gran Orda Khan (Horda Blava). Les dos parts en conjunt foren conegudes com a Horda d'Or i Batu tenia una preeminència.

Batu va tenir el control dels principats russos després de saquejar Wladimir el 1238 i Kiev el 1240 i forçar el pagament d'un tribut anual. El ulus de Batu es va estendre entre el riu Ural i la desembocadura del Danubi i els Carpats incloent com a tributaris als principats russos fins a Polònia, i al sud fins a Bulgària i pel Caucas fins a l'Azerbaidjan. Berke Khan es va fer musulmà i fou aliat dels sultans mamelucs d'Egipte i enemic dels Il-Khans de Pèrsia que es van apropiar de l'Arran i Azerbaidjan.

Des dels anys 1280 fins al 1299, l'Horda Blanca va estar sota el control de dos virtuals sobirans, el khan legítim i Nogai Khan, un príncep, senyor de la guerra i creador de reis, aliat amb l'Imperi Romà d'Orient que envaïa països de la frontera amb l'Horda Blava i els Balcans. La preeminència de Nogai es va acabar quan es va imposar Tuktu Khan, i l'Horda Blanca arribava a l'àpex del seu poder i prosperitat durant els regnats d'Uzbeg Khan i el seu fill Janibeg al mig del segle XIV, quan va intervenir en els afers de l'Ilkhanate que es va desintegrar a partir del 1335

L'Horda Blanca romangué forta des de la seva fundació (al voltant de 1240) fins als anys 1350. Els problemes a l'oest de l'horda conduïren finalment a la pèrdua de Valàquia, Dobrudja, Moldàvia i la Ucraïna occidental i l'oest dels principats vassalls de Kíev, que perdia aquelles terres en favor de Lituània (després de ser derrotat pel seu exèrcit en la batalla d'Aigües Blaves el 1362), i Polònia. La mort de Jani Beg va portar a l'Horda Blanca a una guerra civil prolongada, amb khans concurrents que lluitaven l'un amb l'altre i que no tenien cap poder real. Alhora Mamai esdevingué el creador dels reis a l'Horda. En aquest temps Moscòvia es va emancipar del domini dels mongols (com a mínim fins al començament del segle XV). No fou fins a l'arribada de Toktamish que els khans concurrents foren apartats i l'Horda Blanca i l'Horda Blava quedaven reunides el 1380.

Notes[modifica]

  1. DStanley Lane-Poole-The Mohammadan Dynasties: Chronological and Genealogical Tables (Taules Cronològiques i Genealògiques), pàg. 231
  2. .В. Л. Егоров. Историческая география Золотой Орды. М.,1985.; А. П. Григорьев. Золотоордынские ханы 60-70-х гг. XIV века: Хронология правлений //«Историография и источниковедение стран Азии и Африки», вып VII. Л., 1983.; Белая Орда // БСЭ. Т.3. Данную точку зрения разделяют М.Г.Сафаргалиев, Г.А.Фёдоров-Давыдов, Т.И.Султанов.
  3. Никоновская летопись. Цит. по: Ускенбай К. Улусы первых Джучидов. Проблема терминов Ак-Орда и Кок-Орда // Тюркологический сборник. 2005: Тюркские народы России и Великой степи.
  4. Вывод сформулирован в 1840 году австрийским ориенталистом Й. Хаммер-Пургшталем, написавшим (по заказу Российской Академии) первую в мире обобщающую работу по истории Золотой Орды. К этому выводу присоединились авторы первой советской монографии Греков Б. Д., Якубовский А. Ю. Золотая Орда и её падение. М.-Л., 1950.
  5. Тизенгаузен М. А. Сборник материалов, относящихся к истории Золотой Орды. М., 1941
  6. К. Ускенбай. Улусы первых Джучидов. Проблема терминов Ак-Орда и Кок-Орда // Тюркологический сборник. 2005: Тюркские народы России и Великой степи.; Зардыхан К. Взгляды Л. Н. Гумилева на вопросы образования государственности у кочевых народов // Доклад на конференции в г. Казани. 29.10.2003 г

Referències[modifica]