Ciríac IV de Kakhètia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Kvirike IV de Kakhètia)
Infotaula de personaCiríac IV de Kakhètia
Biografia
Mort1102 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAgsartan II de Kakhètia Modifica el valor a Wikidata
PareAgsartan I de Kakhètia Modifica el valor a Wikidata

Ciríac IV de Kakhètia (en georgià: კვირიკე IV, Kvirikè IV) fou un rei de la dinastia bagràtida de Kakhètia de 1084 a 1102.

Fou el fill i successor d'Agsartan I de Kakhètia. Va regnar com a vassall dels seljúcides. La Crònica georgiana el descriu com un príncep « mestre de les seves passions i un autèntic cristià ». De fet, sembla que fou una personalitat de segon pla eclipsat pel rei David IV de Geòrgia que, a la mateixa època, va posar en obra la seva política de restauració nacional a Geòrgia.

David IV li va prendre el 1101 la ciutadella de Zeda-Zaden prop de la confluència del riu Aragvi i el Kura al nord de Tiflis. Ciríac IV va morir l'any següent transmetent el tron al seu fill o nebot Agsartan II de Kakhètia.

Bibliografia[modifica]

  • René Grousset, L'Empire du Levant : Histoire de la Question d'Orient, Paris, Payot, coll. « Bibliothèque historique », 1949 (réimpr. 1979), 648 p. (ISBN 2-228-12530-X), p. 419.
  • Toumanoff, Cyrille. Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle: Tables généalogiques et chronologiques, 1990, p. 129 et 569.