L'Óssol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
L'Óssol
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Altitud742,4 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGranera (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióGranera (Moianès)
Map
 41° 43′ N, 2° 04′ E / 41.72°N,2.07°E / 41.72; 2.07
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC28927 Modifica el valor a Wikidata

L'Óssol (o Òssol, acceptable segons l'IEC) és una masia de Granera (Moianès). Com d'altres topònims catalans, s'ha escrit, tradicionalment, de manera prenormativa: Ossul (també Óssul i Òssul) o Osul, principalment. Està documentada des del 1497[1] i és una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Situació[modifica]

Portal d'entrada de l'Óssol el 1990

Està situada a 742,4 metres d'altitud, dalt d'un turonet, al sud-est del Barri del Castell, en un rodal format per les masies de Coronell (oest), la Païssa i el Clapers (sud-est), la Riera (nord) i Tantinyà (nord-est). S'hi accedeix des de la masia de la Riera, des de la qual surt cap al sud una pista rural en bon estat que en quasi 650 metres mena a la masia de l'Óssol. El primer tram d'aquest camí, fins a prop de l'Óssol, discorre pel marge esquerre del torrent de la Riera.

Descripció[modifica]

De composició asimètrica, el parament és treballat amb grans carreus de pedra disposada irregularment a un costat de l'edifici, mentre que la resta està feta de maçoneria. L'accés a la casa es realitza a través de dues rampes, el portal, reconstruït, conserva les pedres laterals. Al costat dret sembla haver existit una torre de defensa, ja que conserva 8 espitlleres disposades simètricament. A la part davantera del mas i al costat esquerre també es poden veure espitlleres. La part posterior té uns petits annexos que fan alhora de contraforts. Es conserven dues finestres, una amb llinda plana i l'altre amb llinda d'una sola peça en arc de mig punt.[2] A la part posterior hi ha una petita era.[2] Degut a aquestes característiques podríem parlar d'una masia fortificada, ja que es troba en un lloc privilegiat. Es poden veure Tantinyà, Puigdomènech, Salomó i el poble de Granera.[2]

Galeria d'imatges[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Garcia-Pey, Enric. Granera: recull toponomàstic. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya - Societat d'Onomàstica, 2004 (Col·lecció "Monografies", 26). ISBN 978-84-393-6526-8. 
  • Rodríguez Lara, José Luis. «Granera». A: Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009 (Col·lecció "Camí Ral", 30). ISBN 978-84-232-0735-0. 

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: L'Óssol
  1. «L'Óssol». Mapes de Patrimoni Cultural. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. [Consulta: 3 novembre 2020].
  2. 2,0 2,1 2,2 «L'Óssol». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 31 agost 2015].