L'expulsió dels mercaders (El Greco, Minneapolis)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
L'expulsió dels mercaders
L'expulsió dels mercaders
(en castellà: La expulsión de los mercaderes)
El Greco, 1571-1576
Pintura a l'oli • Manierisme
150 × 118 cm
Institut d'Art de Minneapolis, Minneapolis

L'expulsió dels mercaders del temple és una obra d'El Greco, datada entre 1571 i 1576 durant el seu període romà. S'exhibeix a l'Institut d'Art de Minneapolis de Minneapolis (Estats Units). El pintor va usar aquesta temàtica diverses vegades més a la seva carrera, pel que és una de les formes més estudiades per apreciar l'evolució del seu estil artístic.[1]

Anàlisi[modifica | modifica el codi]

Aquesta obra és una de les primeres mostres de la maduresa d'El Greco. El pintor va mantenir les línies bàsiques de la seva primera versió i aconsegueix crear dos grups contraposats.[2]

La figura de Crist, símbol de martiri i eternitat, presideix l'escena enmig d'un complex marc arquitectònic. Les figures de la composició estan perfectament tractades. L'obra presenta una gran influència de l'escola veneciana, especialment de Tizià i Correggio, els qui apareixen a la cantonada inferior dreta junt amb Miquel Àngel, Rafael Sanzio i Giulio Clovio.

Aquesta obra permet al pintor incorporar-se al llenguatge pictòric del Renaixement i deixar enrere les seves arrels com a pintor d'icones bizantines.

Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Álvarez Lopera, José. El Greco. Biblioteca «Descubrir el Arte», (colección «Grandes maestros») (en castellà). Madrid: Arlanza, 2005. ISBN 84-955503-44-1. 
  • Scholz-Hänset, Michael. El Greco. Colonia: Taschen, 2003. ISBN 978-3-8228-3173-1. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]