La Casa Vella de Can Serra

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Casa Vella de Can Serra
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XV
Característiques
Estil arquitectònicGòtic, obra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Llorenç d'Hortons (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCamí de Can Serra, a 2,1 km del nucli urbà. Sant Llorenç d'Hortons (Alt Penedès)
Map
 41° 27′ 08″ N, 1° 48′ 49″ E / 41.452145°N,1.813545°E / 41.452145; 1.813545
IPA
IdentificadorIPAC: 2923

La Casa Vella de Can Serra és una obra del municipi de Sant Llorenç d'Hortons (Alt Penedès) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És un casal de planta rectangular amb teulada a dues vessants i cellers i corrals annexos. Consta de planta i un pis. Cal ressenyar la qualitat de la construcció a base de grossos carreus ben acarats que pot indicar que ve d'una construcció romana de la propera Via Augusta. Si és així, les pedres es van fer servir durant el segle xiii per construir aquest ferm casal, on, a partir d'un accés de mig punt de grans dovelles, hi ha una escala de pedra que condueix al pis superior, un portal de la cuina, un altre del celler -que conté tres arcs gòtics- i un altre de sosteniment d'una part del sostre. El portals i arcs esmentats, tant són de mig punt com d'ametlla i entre l'extraordinària carreuada dels murs de la casa, s'hi observen espitlleres de guaita. A la façana, hi ha un rellotge de sol.[1] Aquesta masia d'origen baix medieval de planta quadrada, hauria estat una casa forta amb connotacions defensives. Capmàs documentat al segle xvi. El 1587 es menciona la masia amb el nom de Casa d'en Carbonell.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Casa Vella de Can Serra
  1. «La Casa Vella de Can Serra». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 setembre 2015].
  2. «La Casa Vella de Can Serra (o d'Espiells)». Ajuntament Sant Llorenç d'Hortons. Arxivat de l'original el 10 d’agost 2015. [Consulta: 3 setembre 2015].