La Jueria Grossa de Domeny

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Jueria Grossa de Domeny
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVI Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura del Renaixement Modifica el valor a Wikidata
Altitud101 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Gregori (Gironès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióDomeny Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 59′ 28″ N, 2° 46′ 40″ E / 41.99114°N,2.77773°E / 41.99114; 2.77773
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC21671 Modifica el valor a Wikidata

La Jueria Grossa de Domeny és una obra renaixentista de Sant Gregori (Gironès) protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Descripció[modifica]

Edifici de planta quadrangular amb un pati interior. Parets portants de pedra morterada, amb carreus ben tallats a les obertures i cantonades de les façanes. Es desenvolupa en planta baixa, planta principal i golfes. La coberta és de teula àrab.[1]

Història[modifica]

El bisbe de Girona tenia dues masoveries a Domeny, una seria aquest edifici anomenat Joheria de Sant Gregori o Joheria grossa de Domeny, ja que pertany al poble i a la parròquia de Domeny. L'altra seria la Joheria petita situada a Domeny. L'edifici que ens ocupa és la Joheria Gran i hauria estat construït vers els segles XVI-XVII, això es confirmaria segons J. Calzada per l'escut existent encara avui a la llinda de la porta principal, a dues cantonades de l'edifici i a la llinda de la porta de la galeria del pati inferior, del bisbe Jaume Cassador, que degué ser el constructor de la casa i que fou bisbe de Girona entre 1584-1597. Segons Botet i Sisó el bisbe Margarit venia a estiuejar a aquesta "jueria". No especifica quin Margarit era, l'oncle o el nebot, encara que per l'època cal pensar que seria el nebot, ja que abans no hauria estat arranjat per a una estada episcopal.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «La Jueria Grossa de Domeny». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural. [Consulta: 26 febrer 2019].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Jueria Grossa de Domeny
  • «La Jueria Grossa de Domeny». entari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural.