La Rectoria (Santa Coloma Sasserra)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Rectoria
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCastellcir (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAl costat del Giol
Map
 41° 47′ 43″ N, 2° 10′ 05″ E / 41.7952°N,2.16799°E / 41.7952; 2.16799
Bé cultural d'interès local
Data14 juny 2013
Id. IPAC28653 Modifica el valor a Wikidata

La Rectoria és una antiga residència del rector de la parròquia i masia de Castellcir (Moianès) protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Descripció[modifica]

Està situada en el sector nord del terme, en el petit pla que acull el poble rural de Santa Coloma Sasserra, amb l'església parroquial de Santa Coloma i la masia del Giol, a migdia del Pla del Forn; a llevant seu, a la vall del torrent del Soler, es troba el Camp de la Terma. És l'edifici de més al nord del conjunt. A prop i al sud-est de la Rectoria es troba l'immens Roure del Giol, i al sud-oest del Roure del Giol hi ha les restes de la Domus de Santa Coloma.

Masia de planta rectangular coberta a dues vessants de teula àrab. La façana lateral de llevant presenta un portal adovellat, format de grans carreus de pedra. El parament és de pedra i fang amb posterior emblanquinat. Un pati encercla la part davantera, on trobem una galeria articulada en dos pisos, amb sengles balcons a l'exterior. Es troba a un centenar de metres de l'església de Santa Coloma.[1]

Història[modifica]

El nucli original d'aquest conjunt és del segle xiii. Molt modificada en èpoques posteriors (segles xvi i xviii). A la dovella central del portal hi ha un escudet amb la inscripció: JHS MRIA 1567. A sota l'escudet hi ha gravada la data de 1767, data que deu correspondre a una ampliació i restauració del casal.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «La Rectoria». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural. [Consulta: 6 març 2019].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Rectoria
  • RODRÍGUEZ LARA, José Luis. Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009. (Col·lecció "Camí Ral", núm. 30). ISBN 978-84-232-0735-0.