La Valentina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalLa Valentina

Fulla impresa amb dues cançons, el nou corregut «Valentina» i «mig pas de moda». Sembla referir, al final de l'última línia que va ser imprès a Mèxic en 1915 Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalcançó Modifica el valor a Wikidata
IntèrpretCuco Sánchez
Guadalupe Pineda
Flor Silvestre Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1914 Modifica el valor a Wikidata
Gènerecorrido (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

La Valentina és un corrido mexicà, típic i un dels més famosos del període de la revolució mexicana, el seu autor és desconegut i també la seva data exacta de composició, encara que s'estima com a probable que el seu autor hagi pertangut al contingent revolucionari dels seguidors de Gabriel Leyva i que hagi estat composta al voltant de 1914 o 1915,[nota 1] sent el seu títol i lletra, un homenatge a la revolucionària Valentina Ramírez.[1][2]

Lletra e interpretacions[modifica]

La lletra és una declaratòria d'amor per "Valentina" així com una refutació de les causes per les quals el romanç o idil·li no pogués realitzar-se. Un parell de les estrofes són reflex de l'anterior, a més de ser molt característiques de les diferents versions de la cançó:

« si perquè prenc tequila,
demà prenc xerès,
si perquè em veus borratxo
demà ja no em veus.
»

« Valentina, Valentina
rendit estic als teus peus,
si m'han de matar demà
que em matin d'una vegada.
»

Una de les intepretaciones més famoses és la que va realitzar Jorge Negrete. També es poden esmentar les interpretacions de Cuco Sánchez, Guadalupe Pineda, Flor Silvestre i Los Cadetes de Linares.

Motius culturals[modifica]

Com s'ha esmentat, aquest corregut probablement s'inspira en la revolucionària Valentina Ramírez, no obstant això també constitueix un emblema de la participació de les dones en la revolució mexicana. Al seu torn ha inspirat la realització d'altres obres o elements de la cultura mexicana com ho són:

La pel·lícula «La Valentina», de 1938, del director Martín de Lucenay, protagonitzada per Jorge Negrete, Esperanza Baur i Raúl de Anda. La pel·lícula «La Valentina», de 1966, del director Rogelio A. González, protagonitzada per María Félix, Lalo González «Piporro» i José Elias Moreno.

Notes[modifica]

  1. Prenent en consideració el document digital presentat dins d'aquest mateix arículo, el qual esmenta com un corregut nou a "Valentina".

Referències[modifica]

  1. Almeida, Jaime. «Adelita, Valentina y Jesusita». [Consulta: 17 novembre 2019].
  2. «La historia de “La Valentina” mujer que luchó en la Revolución Mexicana». [Consulta: 17 novembre 2019].

Enllaços externs[modifica]