Vés al contingut

La Xarxa d’Amazones

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLa Xarxa d’Amazones

La Xarxa d'Amazones va ser fundada al 1986 per Gretel Ammann a Barcelona. Al 1987 va organitzar la Primera Setmana de Lesbianes de Barcelona amb participació europea.[1] Des d'aquell moment i fins ben entrats els anys 90 la Xarxa Amazones va publicar la revista Laberint, en què es va un vertader esforç per recuperar memòries, teixir xarxes i plasmar la història del moviment.[2] Varen impulsar la revista Laberint fins a l’any 1991, i treballar amb grups com el Grup de Lesbianes Feministes de Barcelona (1987), la comissió de Lesbianes de l’Eix Violeta, el grup Lesbos (nascut de la coordinadora Gai i Lesbiana de Barcelona), o Les Noies del Casal (grup de lesbianes format al Casal Lambda) i participa en la Coordinadora de Grups de Dones de Catalunya,[3] malgrat que “rebutja la doble militància i la preponderància de les dones de partit dins de la Coordinadora i tot sovint no assumeix certes reivindicacions ni se suma a campanyes”.[4]

«La Xarxa d'Amazones no és ni un grup ni un col·lectiu. La Xarxa d'Amazones és una connexió de lesbianes de tot l'Estat Espanyol que es comunica també amb altres països […] Des de la creació de la idea, a Barcelona, s'ha celebrat ja una festa de lesbianes i s'ha decidit un divendres, final de mes, regular, de contacte, coneixement i informació per totes les lesbianes als locals del Centre de Dones, c/ Roselló […] També s'ha creat aquí un grup regular d'estudi i debat de lesbianes. Es faran traduccions d'escrits lesbians d'altres països i es disposa d'un arxiu connectat amb els europeus.” creada a l'octubre del 86: “La nostra illa”. Tots el projectes de la Xarxa d'Amazones són només per dones. […]. Redacció de Barcelona. Revista Laberint núm. 2, 1986[5]

Referències

[modifica]
  1. «Pensadoras lesbianas, visibles y libres» (en espanyol europeu). [Consulta: 3 febrer 2021].
  2. Gil, Silvia L. Nuevos feminismos. Sentidos comunes en la dispersión. Una historia de trayectorias y rupturas en el Estado español, 2011, pp. 344.
  3. Palmares Arenas, María i García Grenzner Sabers i Pràctiques Feministes: una aproximació al moviment feminista català, 2013, pàg. 101.
  4. Pérez, Carmela Pérez VVAA. Reflexiones sobre el Movimiento Feminista de los años 80-90. Revista Mientras Tanto, núm. 48, gener-febrer 1992, 1992.
  5. Martínez, María «Gil, Silvia L. (2011), Nuevos feminismos. Sentidos comunes en la dispersión. Una historia de trayectorias y rupturas en el Estado español». e-cadernos CES, 18, 01-12-2012. DOI: 10.4000/eces.1541. ISSN: 1647-0737.