La comèdia dels ases

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Màscares d'actors

La comèdia dels ases també coneguda com l’Asinaria, es pot considerar una de les peces més emblemàtiques del escriptor llatí Plaute. Aquesta obra conté la frase de Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit. (Llop és l'home per a l'home, i no home quan desconeix qui és l'altre).

Argument[modifica | modifica el codi]

L'obra té Atenes com escenari, prop de les cases del vell Demenet i de l'alcavota Cleareta. El vell Demenet sotmès a la seva esposa, vol ajudar econòmicament el seu fill Agirip, enamorat de la jove cortesana Filena, la qual el correspon. Tanmateix Cleareta (mare i alcavota de Filena) ha acordat lliurar la noia a Diàbolo, si no és que Argirip troba abans les 20 mines que val. El nom de la comèdia ve dels ases, propietat de la seva esposa, que Demenet pretén vendre per obtenir els diners. Al final el jove llibertí Diàbolo, desenganyat perquè Filena no li fa cas, denuncia el complot a Artemona, l'esposa rica de Demenet i mare d'Argirip, que els sorprèn en un banquet a casa de l'alcavota.

Els seus personatges segueixen el repertori clàssic, com són per exemple: l'adulescens amans, la meretrix, la dòmina, el vell verd hipòcrita, l'alcavota, el soldat i els esclaus.