Lamalla.cat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de lloc webLamalla.cat
URL http://www.xal.cat/
Tipus diari en línia
Llançament 13 juny 1999
Tancament 2 juliol 2012
Seu Barcelona
Estat Espanya
Modifica les dades a Wikidata

Lamalla.cat va ser un diari digital especialitzat en la informació local que la Diputació de Barcelona va impulsar el 1999. Des del 2004 fins al 2012 lamalla.cat va ser gestionada per la Xarxa Audiovisual Local, igual que la Xarxa de Televisions Locals i el servei de continguts informatius La Xarxa. El juny del 2012 lamalla.cat va desaparèixer.[1]

Orígens i evolució[modifica]

El 1999 l'ús d'Internet s'estenia tant en els àmbits professionals com a les llars de tot Catalunya. Calia explorar les possibilitats de la nova xarxa i posar-la al servei de la comunicació i de la informació de proximitat. En l'àmbit local sorgia la necessitat de posar la nova eina al servei de ciutadans, entitats i municipis i de treballar conjuntament amb altres serveis i mitjans que també tenien la comunicació local com a objectiu comú. Així és com la Diputació de Barcelona va decidir posar en marxa laMalla, un dels primers espais de servei i d'informació en català que es van crear a Internet.

Des de llavors el projecte va viure renovacions tecnològiques, actualitzacions i fins i tot una refundació. Els canvis van ser especialment intensos des del 2007, quan es va decidir reforçar la informació local i fer els primers passos per renovar gràficament el diari. Aquell any laMalla va multiplicar per set la seva oferta de notícies de proximitat. Amb el nom genèric d’Infolocal, es van crear set canals específics per a les diferents zones del territori català (Barcelona, Catalunya central, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Girona, Lleida i Alt Pirineu-Aran).

El diari també es va dotar de les primeres corresponsalies i va establir acords de col·laboració amb altres mitjans digitals d’àmbit local com Tinet.cat i Capgros.com. El 2008 laMalla va estrenar una nova imatge i va adoptar el domini ‘.cat’ com a URL principal i marca del diari digital, i va esdevenir lamalla.cat. D’altra banda, l’oferta de canals locals va passar de set a nou, amb la segregació del canal Infolocal Barcelona en dues opcions diferenciades: una dedicada a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i una altra destinada a la informació de les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme, Garraf i Alt Penedès. A més, el diari es va fer més multimèdia i va incrementar en més d’un 200% la presència de continguts en vídeo generats per La Xarxa, el servei de continguts informatius de la Xarxa de Televisions Locals.

El 2009 lamalla.cat va passar a oferir en directe els informatius i els programes d’esports de la Xarxa de Televisions Locals. Aquell any també va crear lamalla.tv,[2] una versió del diari digital netament audiovisual que permetia seguir la informació diària a través dels vídeos produïts pel servei de continguts informatius La Xarxa i per la redacció de lamalla.cat.

Referències[modifica]

  1. «Tanquen 'Lamalla.cat'». Ara, 29-06-2012. [Consulta: 22 octubre 2015].
  2. «Neix el diari digital audiovisual, Lamalla.tv». El Punt Avui, 10-02-2010. [Consulta: 22 octubre 2015].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]