Lateralitat

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La lateralitat és la preferència que mostren la majoria dels éssers humans d'una banda del seu propi cos. Un exemple en seria el fet de ser dretà o esquerrà. També pot ser aplicat als animals i a les plantes.

Lateralitat humana[modifica]

Un 90% dels éssers humans són destres.[1] En català, la paraula "sinistre-a" (del llatí sinistra, 'a l'esquerra') a més de significar 'mà esquerra', s'empra també amb significats pejoratius i negatius (perquè descriu allò que és malintencionat o infeliç, o bé tot aquell dany que pogués ser indemnitzat per una companyia d'assegurances). En francès, la paraula gauche significa també 'maldestre' o 'indiscret'. En anglès, la paraula left ('esquerra') procedeix de l'anglosaxó lyft, que significa 'inútil' o 'feble'.

Lateralitat forçada[modifica]

Quan una persona és forçada a usar la mà contrària a la que usa de manera natural es parla de lateralitat forçada (en el cas dels no dretans, "esquerrans contrariats").

Ambidextres i lateralitat creuada[modifica]

Es denomina ambidextre aquella persona que escriu amb totes dues mans o que utilitza ambdós costats del cos amb la mateixa habilitat.[2]

Referències[modifica]

  1. Castree, Noel. Nature (en anglès). Routledge, 2005, p. 69. ISBN 0415339057. 
  2. Oldfield, R.C. (1971). "The assessment and analysis of handedness: The Edinburgh inventory." Neuropsychologia 9: 97-113.