Vés al contingut

Leah Zelikhman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLeah Zelikhman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementgener 1910 Modifica el valor a Wikidata
Mort1971 Modifica el valor a Wikidata (60/61 anys)
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSpecial Music School of the St. Petersburg Conservatory (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessora de música, pianista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorConservatori de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata

Liya Ilyinichna Zelikhman en rus Лия Ильинична Зелихман (Rostov del Don, 5 o 18 de gener, 1910 - Leningrad, 21 de desembre, 1971)[1] - Professora de música soviètica (piano). Professor d'escola honrat de la RSFSR.

Va començar a estudiar música als 7 anys amb un professor particular N. G. Rakitina. El 1919-1923 va estudiar al departament de piano del Col·legi Musical de Rostov-on-Don (classe del professor Yu. G. Frenkel, més tard - classe del professor V. V. Shaub). El curs 1922/1923, va ser alumna de l'escola laboral soviètica de la segona etapa núm. M. I. Kalinina.[1]

Va ensenyar a l'Escola Especial de Música de Secundària de 10 anys (ara l'Escola del Liceu de Música) al Conservatori de Sant Petersburg que porta el nom de N. A. Rimsky-Korsakov.

Va formar l'Artista Popular de la RSFSR, guardonada amb el primer premi del Concurs Internacional. P. I. Txaikovski Grigori Sokolov. "Leah Zelikhman, una gran professora" anomena una altra dels seves alumnes, el director d'òpera, l'artista popular de Rússia Yuri Alexandrov.[2]

Entre els seus alumnes també hi ha el guanyador de diversos concursos, el professor de Leningrad, i després el Conservatori de Colònia Pavel Gililov; directora d'òpera, guanyadora del Gran Premi al concurs internacional "Temporada de vellut" (1996) Irina Evgenievna Taimanova[3][4] M. A. Zolotarev, guardonat del concurs de tots els russos, professor associat del departament de piano del Conservatori de Leningrad, professor assistent. M. Ya. Khalfin; Artista honrat de Rússia Alexander Ivanovich Ikharev,[5] i el pianista de fama internacional i guanyador d'infinitat de premis, Valery Sigalevitch.

Família[modifica]

  • Pare - violinista i professor Gil Abramovich Zelikhman
  • Mare - Raisa Samoilovna Zelikhman.
  • Marit - pianista Moses Yakovlevich Khalfin.
  • Filla - pianista Kira Moiseevna Khalfina (nascuda el 1941), viu i treballa a Suècia
  • Neta - Inna.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 [enllaç sense format] https://www.conservatory.ru/esweb/zelikhman-oshibochno-zelikman-liya-ilinichna-gilevna-1910-1971
  2. [enllaç sense format] https://nvspb.ru/2010/02/05/oskorblyat-publiku-spektaklem-nelzya-41674/Entrevista[Enllaç no actiu] a Y. Aleksandrov // Nevskoe Vremya, 5 de febrer de 2010.
  3. I. E. Taimanova - autora de més de dos mil programes i pel·lícules sobre personalitats destacades del segle XX, professor associat al St. piano", "La saviesa de Terpsichore" i "Música de les sales de l'ermita", germana d'un jugador d'escacs/https://ru.wikipedia.org/wiki/Тайманов,_Марк_Евгеньевич
  4. [enllaç sense format] http://www.ceo.spb.ru/rus/theater-cinema/taimanova.i.e/index.shtml/Recuperat[Enllaç no actiu]: 14 de maig de 2005 i 5 de maig de 2006.
  5. [enllaç sense format] http://old.conservatory.ru/files/71-72_musicus_04.pdf/Recuperat[Enllaç no actiu] el 15 de març de 2010. Arxivat de l'original el 10 de maig de 2021.