Limàcids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuLimàcids
Limacidae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseGastropoda
OrdreStylommatophora
SuperfamíliaLimacoidea
FamíliaLimacidae Modifica el valor a Wikidata
Batsch, 1789

Els limàcids (Limacidae)[1] són una família de mol·luscs gastròpodes pulmonats, que inclou diverses espècies de llimacs de terra.

Distribució[modifica]

Els representants d'aquesta família es troben al nord d'Àfrica, Europa, Amèrica, centre d'Àsia, i algunes espècies han estat introduïdes a altres continents.[2]

Descripció[modifica]

La mida dels llimacs de la família Limacidae oscil·la entre 45 i 200 mm, tenen el cos molt allargat i agusat posteriorment. L'escut està a la part posterior del cos i és de menor mida que la longitud del cos. La superfície del mant o escut està recoberta per solcs concèntrics, visibles sòls en els espècimens vius. El pneumostoma es troba en el terç posterior del mant, i no té solcs o cercles visibles. Sempre existeix una quilla mediodorsal posterior, que mai arriba fins al mant. La sola està dividida en tres zones longitudinals, amb solcs transversals.

La coloració del cos és variable, pot ser monocromàtica, o amb taques, o amb línies, o amb dibuixos en forma de xarxa. El mucus del cos és molt fluid, hialí o groguenc.

La conquilla està molt aixafada, és fina, asimètrica, amb la zona embrionària a la part posterior i a l'esquerra de l'eix longitudinal.[2]

Gèneres[modifica]

Els gèneres inclosos en la família Limacidae:[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Limacidae in GBIF Secretariat (2021). GBIF Backbone Taxonomy. Checklist dataset https://doi.org/10.15468/39omei accessed via GBIF.org on 2022-02-11.».
  2. 2,0 2,1 Castillejo, J.; Garrido, C. «Las babosas de la Familia Limacidae Rafinesque, 1815 (Gastropoda, Pulmonata, Terrestria nuda) de la Península Ibérica e Islas Baleares. Morfología y distribución». Nova Acta Científica Compostelana (Bioloxia), 6, 1996, pàg. 145-152.