Litoral (revista)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesLitoral
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1926 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióMàlaga Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
ISSN0212-4378 Modifica el valor a Wikidata
OCLC915049137 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webedicioneslitoral.com… Modifica el valor a Wikidata

Litoral és una revista de creació literària fundada a la ciutat espanyola de Màlaga el 1926 per Emilio Prados i Manuel Altolaguirre, de la qual José María Hinojosa va ser codirector en 1929 .

La seva publicació i difusió va ser decisiva per a la configuració del que avui es coneix com la Generació del 27, un dels grups poètics més influents en la literatura en espanyol del segle xx.[1][2]

Història[modifica]

Dedicada en exclusiva a la poesia en el seu començament, el primer número va aparèixer a la tardor de 1926 amb col·laboracions de Federico García Lorca, José Bergamín, Jorge Guillén i Gerardo Diego entre altres, configurant-se el que es coneix com la Generació del 27.

En el segon número, amb portada del pintor Benjamín Palencia, van col·laborar Luis Cernuda i Ramón Gómez de la Serna. I en els successius números i suplements, Rafael Alberti, Dámaso Alonso, Vicente Aleixandre, Manuel de Falla, Juan Gris, Pablo Picasso i Salvador Dalí.

Interrompuda per la Guerra Civil Espanyola, Litoral torna a aparèixer a Màlaga el 1968. En l'actualitat s'edita a Torremolinos.

Referències[modifica]

  1. «Historia de la Revista Litoral». Edicioneslitoral.com. Arxivat de l'original el 2013-03-29. [Consulta: 8 abril 2013].
  2. «Litoral, una revista con historia». Dialnet.es. [Consulta: 8 abril 2013].