Vés al contingut

Llei Mbappé

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentLlei Mbappé
Imatge
Encapçalament de l'avantprojecte de la Llei Mbappé.
Tipusllei Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióEspanya Modifica el valor a Wikidata

La Llei Mbappé és un projecte de llei en fase d'elaboració a la Comunitat de Madrid per part de la seva actual presidenta Isabel Díaz Ayuso.[1][2] Aquesta llei permetrà a les grans fortunes que resideixin a Madrid tributar el 20,5% dels diners que inverteixin en empreses locals amb la condició que visquin sis anys a la Comunitat de Madrid. Així, les grans fortunes a Madrid passarien a pagar una mitjana del 44% de tot el salari brut. L'avantprojecte de la llei és una modificació del text refós de les disposicions legals de la Comunitat de Madrid en matèria de tributs cedits per l'Estat espanyol, aprovat pel Decret Legislatiu 1/2010 de 21 d'octubre, del Consell de Govern pel qual s'estableix una deducció per inversions de nous contribuents procedents de l'estranger, en l'àmbit de l'impost sobre la renda de les persones físiques. La llei fou plantejada per incentivar les inversions que es fessin en valors representatius de la cessió a tercers de capitals propis, negociats o no, en mercats organitzats o en valors representatius de la participació en fons propis de qualsevol mena d'entitat, negociats o no, a mercats organitzats.[3]

Aquesta llei està prevista que s'aprovi el mes de juny de 2024 i buscarà "atraure grans patrimonis financers que estableixin la seva residència aquí durant sis anys i tributin pels rendiments en forma de dividends". Es diferencia de la Llei Beckham, impulsada pel govern d'Aznar, perquè aquesta última se centrava a permetre que multimilionaris paguessin impostos com un mileurista amb un tipus del 24% de l'IRPF. L'any 2010 la Llei Beckham es limitaria als ingressos que no superessin els 600.000 euros.[4] Aquesta llei s'aplicarà retroactivament des de l'1 de gener de 2024 amb independència de quan entri en vigor oficialment. L'esborrany de la llei especificaria que es buscaria beneficiar els inversors d'empreses tot i que aquestes no tinguessin relació amb l'Estat espanyol, però no aquells que inverteixin en parc immobiliari.[5] En el cas de la Llei Mbappé s'oferirà una deducció del 20% al tram autonòmic de l'IRPF per a rendes superiors a 300.000 € anuals.[6]

Condicions per l'aplicació de la llei:[5]

  • Els nous residents se'n podran beneficiar tot i que no hagin tingut la seva residència fiscal a Espanya en els últims cinc anys.
  • També beneficiarà els espanyols que arribin de fora del país.
  • S'haurà d'establir la residència habitual a la Comunitat de Madrid.
  • Es podrà aplicar a aquells inversors que hivernen en entitats o actius financers durant un mínim de sis anys mentre no estiguin en paradisos fiscals.
  • També es podrà aplicar als inversors que hivernen en empreses familiars amb un topall màxim del 40% del capital social.
  • Els interessats hauran de registrar les inversions corresponents de manera adequada per a la seva deducció posterior.
  • No beneficiarà als inversors en habitatge.

Segons el text que es registrà a l'Assemblea de Madrid, aquesta llei oferiria un avantatge fiscal per als milionaris que inverteixin en entitats espanyoles abans d'establir-se a la Comunitat de Madrid, permetent desgravar aquestes inversions de la quota autonòmica. No obstant això, aquesta inversió prèvia podria no beneficiar l'economia madrilenya, ja que els fons amb seu a Espanya podrien invertir globalment.[7] Això generaria situacions en què els contribuents madrilenys suportessin una disminució en la recaptació d'impostos i les conseqüències en els serveis públics, sense generar cap lloc de treball local, fins i tot si les inversions es fan en altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol.[8]

El 19 de juny de 2024 fou acordat per la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació a l'Assemblea de Madrid que s'iniciés la tramitació parlamentària de la llei prèvia a la votació i entrada en vigor en els següents mesos.[9]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Fonsi Loaiza: "Ayuso ha creado la ley Mbappé a la medida de Florentino Pérez"», 03-06-2024. [Consulta: 5 juny 2024].
  2. Cruz, Sergio. «Así será la 'Ley Mbappé' de la Comunidad de Madrid y sus nuevas reducciones en el IRPF» (en castellà). elEconomista.es, 13-05-2024. [Consulta: 5 juny 2024].
  3. «Anteproyecto de ley por la que se modifica el Texto Refundido de las Disposiciones Legales de la Comunidad de Madrid en materia de tributos cedidos por el Estado, aprobado por Decreto Legislativo 1/2010, de 21 de octubre, del Consejo de Gobierno, para establecer una deducción por inversiones de nuevos contribuyentes procedentes del extranjero, en el ámbito del impuesto sobre la renta de las personas físicas» (en castellà). Dirección General de Tributos, 18-03-2024, pàg. 5 [Consulta: 5 juny 2024].
  4. 324cat. «Així és com Mbappé s'estalviarà milions d'euros en impostos per les polítiques d'Ayuso», 04-06-2024. [Consulta: 5 juny 2024].
  5. 5,0 5,1 «¿Qué es la 'ley Mbappé'?: la norma de Ayuso para beneficiar a las altas rentas», 04-06-2024. [Consulta: 5 juny 2024].
  6. Gomez, Eva Maria. «La Ley Mbappé Explicada y Fácil de Entender» (en castellà), 13-05-2024. [Consulta: 5 juny 2024].
  7. Batuecas Faci, Catalina «Anteproyecto de ley por la que se modifica el Texto Refundido de las Disposiciones Legales de la Comunidad de Madrid en materia de tributos cedidos por el Estado, aprobado por Decreto Legislativo 1/2010, de 21 de octubre, del Consejo de Gobierno, para establecer una deducción por inversiones de nuevos contribuyentes procedentes del extranjero, en el ámbito del impuesto sobre la renta de las personas físicas». Dirección General de Tributos CONSEJERÍA DE ECONOMÍA, HACIENDA Y EMPLEO, 18-03-2024, pàg. 5 [Consulta: 25 juny 2024].
  8. Álvarez Barba, Yago «La trampa de Ayuso en la Ley Mbappé: no obliga a los ricos a invertir en España». El Salto, 20-06-2024 [Consulta: 25 juny 2024].
  9. «La Comunidad de Madrid aprueba la nueva deducción en el IRPF para atraer inversiones de contribuyentes procedentes del extranjero». Comunidad de Madrid, 19-06-2024 [Consulta: 25 juny 2024].