Luci Domici Domicià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLuci Domici Domicià

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle III Modifica el valor a Wikidata
Alexandria Modifica el valor a Wikidata
Mort297 Modifica el valor a Wikidata
Alexandria Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata

Luci Domici Domicià (en llatí Lucius Domitius Domitianus) és un nom conegut només per monedes que porten la inscripció IMP. C. L. DOMITIUS. DOMITIANUS. AUG. i que correspondrien a un usurpador de l'Imperi del que no han quedat gairebé rastres a la història.

Es va proclamar emperador a Alexandria el juny o juliol del 297. La revolta l'hauria instigat Aureli Aquil·leu que es creu que era corrector de Luci Domici Domicià. Domicià va morir probablement el desembre del 297 i segurament el va succeir Aquil·leu. Dioclecià, acompanyat de Flavi Constantí va anar a Egipte[1] en aquell mateix mes, i va dominar el país menys la capital. Aquil·leu va dirigir la defensa d'Alexandria que va ser ocupada el març del 298. La cronologia exacta és discutida. S'ha suposat que aquest Domicià va ser el general que va derrotar Macrià Major i Macrià Menor, tots dos usurpadors de l'imperi, segons diu Trebel·li Pol·lió a la Historia Augusta.[2]

Referències[modifica]

  1. Andrew Cain, Noel Emmanuel Lenski. The Power of Religion in Late Antiquity (en anglès). Ashgate, 2009, p. 221. ISBN 9780754667254. 
  2. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Londres: Walton and Maberly, 1841, p. 1063. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Luci Domici Domicià