Ludwig Münstermann

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLudwig Münstermann

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1570 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Hamburg Modifica el valor a Wikidata
Mort1637 Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Hamburg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata

Ludwig Münstermann (Hamburg, 1570 (Gregorià) - Hamburg, 1637) va ser un escultor i mestre tallador de fusta alemany d'Hamburg o de Bremen. Va treballar en nombroses esglésies i va ser un destacat exponent de l'estil manierista del nord d'Alemanya en l'escultura.

Vida i carrera[modifica]

Altar, púlpit i pica baptismal de Schlosskirche Varel

Es diu que Münstermann era d'Hamburg o de Bremen. Va estar actiu abans de 1599 al taller de l'escultor de Bremen Hans Winter (1565 – 1603). Tonnies i Heinrich Münstermann també eren fusters a Bremen en aquest període. Ludwig Münstermann es va convertir en mestre del gremi de torners d'Hamburg el 1599. De 1607 a 1612, va treballar al Schloss Oldenburg.

Münstermann va tallar molts altars, púlpits i caixes d'orgues per a esglésies, especialment al ducat d'Oldenburg. El seu altar més gran es troba a l'església del castell de Varel, on va treballar a l'altar, el púlpit i la pica entre 1613 i 1618. Al voltant de 1590 va treballar al seu taller d'hivern en epitafis per a l'església de Sant Ansgar a Bremen. Hi ha importants altars, púlpits i cobertes de fonts de Münstermann en dues esglésies de Stadland, St Matthew's a Rodenkirchen (1629 – 31) i St Secundus' in Schwei (1618 – 38). L'església de Hohenkirchen a Wangerland té un altar (1620) i un púlpit (1628) d'ell, i l'església de Sant Hipòlit a Blexen a Nordenham té figures d'altar i un púlpit (1638). La seva caixa d'orgue per a l'antiga capella del castell de Rotenburg an der Wümme (1608) i una estàtua de pedra d'Hèrcules es troben al Museu Focke de Bremen.

Münstermann és un dels representants més destacats de l'escultura manierista del nord d'Alemanya.[1] El seu estil es caracteritza per figures exagerades en moviment que poden apropar-se al grotesc i per una expressivitat dramàtica. Les representacions estan emmarcades per entorns ornamentals i arquitectònics manieristes detallats. La coloració ornamentada en matisos i ombres pràcticament cridaners té un paper important en la seva estètica; tanmateix, aquest element s'ha esborrat en part per "restauracions" poc simpàtiques. És significatiu que Münstermann va cridar per primera vegada l'atenció dels historiadors de l'art a l'època expressionista.[2]

Un carrer de Barmbek-Nord al districte Hamburg-Nord d'Hamburg porta el seu nom.

Referències[modifica]

  1. Busch, Harald. Baroque sculpture. Macmillan, 1965, p. 36. 
  2. Brinckmann, Albert Erich. Barockskulptur. Entwicklungsgeschichte der Skulptur in den romanischen und germanischen Ländern seit Michelangelo bis zum 18. Jahrhundert (en german). Berlin: Athenaion, 1917 (Handbuch der Kunstwissenschaft). OCLC 443596296.