Mètode d'actualització

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

En la programació informàtica, un mètode d'actualització és un mètode usat per mantenir l'estat d'una classe.

El mètode d'actualització, de vegades anomenat setter, és usat majoritàriament en programació orientada a objectes, per mantenir el principi d'encapsulació. D'acord a aquest principi, les variables que conformen una classe són fetes privades per ocultar-les i protegir-les d'altres codis, i només poden ser modificades per un mètode públic (el mètode d'actualització), que pren el nou valor desitjat com un paràmetre, opcionalment el valida i modifica la variable privada.

Sovint un setter ve aparellat amb un getter (també conegut com a "mètode d'accés"), que simplment retorna el valor de la variable per l'estat d'aquell moment.

El mètodes d'actualització poden ser usats en entorns no orientats a objectes. En tal cas, es passa una referència a la variable a modificar, contenint el nou valor. En aquest escenari, la dada no està protegida als canvis que se salten el mètode d'actualització, el rol de la qual es limita a validar l'entrada. És tasca del desenvolupador assegurar que la variable no és modificada directament.

Example en Smalltalk[modifica]

 edat: unNombre
    " Actualitza l'edat rebuda amb unNombre si és més gran que 0 i menys que 150"
   (unNombre between: 0 and: 150)
      ifTrue: [ edat := unNombre ]