Vés al contingut

Més per Mallorca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 23:56, 28 gen 2016 amb l'última edició de Miquel198 (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióMés per Mallorca
Més per Mallorca
Dades
Nom curtMÉS Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticamallorquinisme
socialisme democràtic
ecologisme
feminisme
sobiranisme
progressisme
republicanisme Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2010
26 novembre 2021
Governança corporativa
Seu
Seu
JoventutsMallorca Nova Modifica el valor a Wikidata
Format per
Part deSumar Modifica el valor a Wikidata
Parlament de les Illes Balears (2019)
4 / 59
Consell Insular de Mallorca (2019)
4 / 33
Senat espanyol (2019)
1 / 262 Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Pressupost495.462 € (2022) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webwww.mespermallorca.cat
Facebook: mespermallorca Twitter (X): MESperMallorca Instagram: mespermallorca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Més per Mallorca (MÉS) és una coalició política d'àmbit mallorquí que defensa la igualtat social, la radicalitat democràtica, la sobirania de Mallorca i la sostenibilitat mediambiental i la preservació del territori. Integrada inicialment pel PSM-ENTESA i IniciativaVerds, des d'octubre de 2013 té estructura pròpia i està oberta a la participació directa de militants i simpatitzants independents. És hereva de la coalició electoral sorgida a l'estiu de 2010 amb el nom PSM-Iniciativa-Verds,[1] amb la fusió entre Iniciativa d'Esquerres i Els Verds de Mallorca i la integració d'Entesa per Mallorca a la coalició, el 2011 va canviar el nom a PSM-IV-ExM. El 2 de febrer de 2013 va adoptar la denominació actual,[2] i el 26 d'octubre va celebrar una Assemblea Constituent en què es varen adoptar unes normes de funcionament que permetien obrir la coalició a altres forces polítiques i ciutadans independents, i en la qual es va votar una Executiva encapçalada per Biel Barceló com a coordinador general i coportaveu, i Fina Santiago com a coportaveu. [3] Al Parlament de les Illes Balears forma part del Grup parlamentari MÉS, que aplega també al diputat de MÉS Per Menorca.

Història

La coalició MÉS per Mallorca sorgeix com a coalició electoral per tornar a aglutinar l'espai de l'esquerra mallorquinista i ecologista després de la dissolució del Bloc per Mallorca, provocada per les desavinences entre els diferents partits de la coalició. A l'estiu del 2010 neix una coalició electoral entre el PSM-EN (un dels membres del Bloc), Iniciativa d'Esquerres (partit sorgit de l'escissió d'Esquerra Unida de les Illes Balears) i Els Verds de Mallorca (un altre partit del Bloc) per concórrer a les eleccions autonòmiques de maig de 2011. El novembre del 2010 es produeix la confluència entre Iniciativa d'Esquerres i Els Verds, resultant en la creació d'IniciativaVerds. A principis de 2011 Entesa per Mallorca, partit escindit del PSM el 2006, s'afegeix a la coalició. Així doncs, queda definida la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa, precedent directe de MÉS per Mallorca.

A les eleccions la coalició obté 36.149 vots i 4 diputats al Parlament, 4 consellers al Consell de Mallorca, i 3 regidors a l'Ajuntament de Palma.

El 2 de febrer de 2013 els militants dels tres partits, reunits en una assemblea oberta al Teatre Sindical de Comissions Obreres a Palma, decideixen fer una passa endavant en la consolidació de la coalició, aprovant de forma gairebé unànime un “document de Crida” i adoptant el nom MÉS per Mallorca. El 26 d'octubre de 2013, MÉS per Mallorca celebra la seva Assemblea Constituent, en la qual els militants dels partits integrants i nous simpatitzants independents adherits directament a la coalició adopten unes Normes de Funcionament i aproven documents polítics que estableixen una estructura pròpia i defineixen la línia política. Així mateix, elegeixen una Permanent i una Executiva que dirigiran la formació, encapçalades per Biel Barceló com a coordinador general i coportaveu, i Fina Santiago com a coportaveu.

El març de 2014, de cara a les eleccions europees d'aquell any, la coalició decidí no presentar-se als comicis i després de consultar a les bases es decidí que tampoc ho farien els partits integrants per separat. Així doncs, es demanà el vot per les candidatures de L'Esquerra pel Dret a Decidir i Primavera Europea.[4]

Un cop celebrades les eleccions europees de 2014, el 7 de juny en l'assemblea general de la coalició s'informà de la incorporació d'Esquerra Republicana de Mallorca dins la formació. En aquesta mateixa assemblea s'aprovà un reglament general de primàries dirigit a marcar les línies generals del procés per a l'elecció dels integrants de les llistes electorals de la coalició a les eleccions al Consell de Mallorca i al Parlament de les Illes Balears de 2015, a més de futures convocatòries electorals.[5] El 27 de setembre de 2014 es donà inici al procés d'elaboració del programa electoral en una assemblea celebrada al CEIP Aina Moll de Palma, on a la vegada s'aprovà la incorporació a MÉS del Bloc per Felanitx i l'establiment de col·laboracions diverses amb el partit Demos+.[6]

De cara a les eleccions municipals i autonòmiques de 2015, el projecte ecosobiranista va celebrar primàries obertes per a la confecció de tota la llista tant al Parlament de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i els principals Ajuntaments de l'illa com el de Palma. Així els més votats per encapçalar al Parlament van ser Biel Barceló i Margalida Capellà, Miquel Ensenyat i Margalida Puigserver al Consell de Mallorca, i Antoni Noguera i Neus Truyol a l'Ajuntament de Palma. Poc després de les primàries obertes de la coalició es va produir la sortida d'Esquerra Republicana per desavinences sobre els resultats d'aquestes. El març de 2015 presentaren el seu lema de campanya: "Indignar-se no basta. Demana MÉS". A les eleccions al Parlament de les Illes Balears del 24 de maig de 2015 MÉS va obtenir un molt bon resultat, obtenint 59.069 vots (17,15%) i 6 dels 33 escons en joc a la circumscripció de Mallorca.[7]

Referències

Enllaços externs