Manapa-Tarhunta I

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaManapa-Tarhunta I
Dades biogràfiques
Mort c. 1280 aC (Julià)
Activitat professional
Ocupació Monarca
Dades familiars
Fills Masturi
Modifica dades a Wikidata

Manapa-Tarhunta I fou rei de Seha, a l'Anatòlia oriental, des de la meitat del segle XIV aC fins vers el 1300 aC

El rei Muwa-Walwis va morir va deixar el tron a Manapa-Tarhunta I, probablement fill seu però no el gran, el que va provocar la revolta del príncep hereu (el germà gran) Ura-Tarhunta, i el rei va haver d'escapar a Karkiya (Cària, si bé altres fonts donen com a nom Karkišša) on els seus béns foren expropiats pel governant local. Però el nou rei però fou impopular. A Karkiya o Karkissa l'exiliat va veure confiscat els seus béns i el gran rei hitita Subiluliuma I va haver d'intervenir perquè fora ben tractat.

Subiluliuma I va morir a causa d'una epidèmia vers una data entre el 1345 aC i el 1320 aC i el va succeir el seu fill Arnuwandas II el qual va fer regals al governant de Karkiya o Karkissa i quan l'impopular Ura-Tarhunta fou enderrocat en una revolta, va aconseguir que fos reinstal·lat Manapa-Tarhunta mercès a l'ajut de Karkiya.

Però l'epidèmia va causar també la mort un any després a Arnuwandas II, i el va succeir el seu jove germà Mursilis II. Durant aquest període havia assolit el poder al regne d'Arzawa, el rei Uhha-Ziti instal·lat per Subiluliuma I, però que s'havia independitzat al final del seu regnat i en temps de Mursilis havia assolit una hegemonia regional a la regió d'Arzawa (Anatòlia oriental, el regne era més reduït) i a la que de fet Manapa-Tarhunta I va adherir traint al seu senyor el gran rei hitita. El rei d'Arzawa i els seus dos fills foren derrotats abans per Mursilis II després de l'extraordinaria mort del rei d'Arzawa causada per les ferides infligides en la caiguda d'un meteorit. Mursilis, en acabar la campanya va avançar llavors pel riu Seha on el rei Manapa-Tarhunta va demanar perdó i va implorar per la seva vida i pel manteniment com a rei. Com que no es va accedir a la seva petició, va enviar la seva mare i altres ancians de la família que es van tirar als peus de Mursilis, que, conmugut, va perdonar a Manapa-Tarhunta. Aquest llavors va rebre al sobirà solemnement al seu regne. Mursilis li va confirmar les terres del riu i la terra d'Appawiya.

Després fou lleial fins que va morir. El seu successor fou Masturi, casat amb una germana de Mursilis.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manapa-Tarhunta I Modifica l'enllaç a Wikidata