Mare de Déu de Refet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mare de Déu de Refet
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaArtesa de Segre (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. del Ball, Seró. Artesa de Segre (Noguera)
Map
 41° 53′ N, 1° 07′ E / 41.89°N,1.12°E / 41.89; 1.12
IPA
IdentificadorIPAC: 22023

Mare de Déu de Refet és una església de Seró, al municipi d'Artesa de Segre (Noguera) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Està situada al nord de Seró, a l'indret de Refet, als peus de l'altiplà de la Força. És de planta quadrada amb teulada de dos vessants.

Descripció[modifica]

Portada

Consta de tres parts: capella al mig, amb el presbiteri i el cambril; part del migjorn la casa té uns baixos i dues plantes, mentre el nord s'obren els magatzems i els corrals. Accés protegit per un tancat i un cobert amb arcades i finestrals. Destaca la portalada d'accés a la capella i el petit campanar del carener.[1]

Història[modifica]

EL 1727 un document de matrimoni esmenta la seva existència, i el 1716 rebé la visita del bisbat. L'any 1765 es consuma la construcció de la capella actual i retaule. El 1858 es refà la casa del costat. El 1935 es cremà la capella i destrossaren la imatge del Sant Crist. Quatre anys més tard se celebrà la reposició de la imatge romànica de la Verge. El 1973 s'ha portat a terme la reconstrucció de santuari i es posà la llum.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Mare de Déu de Refet». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 29 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mare de Déu de Refet