Maria Isabel Anna de Borbó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Isabel Anna de Borbó

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement30 abril 1743 Modifica el valor a Wikidata
Gaeta (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 març 1749 Modifica el valor a Wikidata (5 anys)
Nàpols (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesCarles III d'Espanya Modifica el valor a Wikidata  i Maria Amàlia de Saxònia Modifica el valor a Wikidata

Maria Isabel Anna de Borbó i de Saxònia (Gaeta, 30 d'abril de 1743 — Nàpols, 5 de març de 1749) va ser una princesa napolitana, filla de Carles VII de Nàpols i V de Sicília i de Maria Amàlia de Saxònia, morta en la infància.

Nascuda al Palau Reial de Gaeta el 30 d'abril de 1743, va ser la tercera filla de Carles VII de Nàpols i V de Sicília —el futur Carles III d'Espanya— i de la princesa Maria Amàlia de Saxònia.[1] Va tenir la consideració de princesa de Nàpols, però no va arribar a tenir la d'infanta d'Espanya,[1] atès que va morir abans de l'ascens al tron del seu pare i tampoc hi havia encara tradició de donar el títol als nets dels reis.[2]

El seu naixement no va despertar entusiasme a la cort, ni tan sols en la reina, que havia donat a llum a dues nenes de manera consecutiva, ambdues mortes en la infància, ja que el rei esperava el naixement d'un fill per assegurar la successió en els territoris italians atesa la possibilitat d'heretar el tron espanyol a la mort del seu germanastre, Ferran VI, sense descendència.[1]

Va rebre, com a record, el nom de la seva difunta germana gran. Els padrins van ser els seus avis, Felip V i Isabel Farnese.[3] Vers 1746, Clemente Rute en feu un retrat, que posteriorment va acabar a les col·leccions del Museu del Prado, bé enviada des de Nàpols en algun moment o portada per Carles III en accedir al tron espanyol, per recordar la seva filla.[4] Poc anys més tard va morir, abans de complir els sis, el 5 de març de 1749 al Palau Reial de Nàpols. Va ser enterrada a la basílica de Santa Clara de Nàpols.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Mateos Sáinz de Medrano, Ricardo. «María Isabella Anna de Borbón y Sajonia» (en castellà). Diccionario biográfico electrónico. Reial Acadèmia de la Història, 04-03-2022. [Consulta: 4 març 2022].
  2. Robles do Campo, Carlos «Los infantes de España bajo la Ley Sálica». Anales de la Real Academia Matritense de Heráldica y Genealogía, vol. 10, 2007, pàg. 314, 322.
  3. Ezquerra del Bayo, Joaquín. Casas Reales de España. Retratos de niños. (en castellà). vol. 2. Madrid: Junta de Iconografía Nacional, 1926, p. 11. 
  4. «María Isabel de Borbón y Sajonia, infanta de Nápoles y de España» (en castellà). Museu del Prado. [Consulta: 4 març 2022].