Maria Mas i Canals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Mas i Canals
Biografia
Naixement1936 Modifica el valor a Wikidata (87/88 anys)
Masquefa (Anoia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópedagoga Modifica el valor a Wikidata
Premis

Maria Mas i Canals (Masquefa, Anoia, 1936) és una pedagoga i activista social catalana. La seva infància transcorre amb manca de recursos educatius i formatius i incertesa de futur per causa de la guerra civil espanyola i de la postguerra. Sense a penes tenir formació acadèmica, la seva família es veié en la necessitat de posar-la a treballar en una indústria de derivats del tèxtil als 12 anys. Arriba a Barcelona als principis de la dècada dels 50 gairebé sense res i aconsegueix feina de treball domèstic i d'auxiliar d'infermeria en la sanitat pública.

Es matricula a l'escola d'adults, fa la prova d'accés per a més grans de 25 anys i fa els estudis de Magisteri. En esclatar la Revolució Sandinista a Nicaragua, s'hi trasllada i participa en obres socials, sobretot de promoció de la dona. Malalta de malària, ha de tornar a Barcelona abans d'un any. Durant un curs exerceix com a interina en substitucions en escoles d'infants finsque el curs 1981-82 s'integra com a mestre en la recent inaugurada Escola d'Adults del Carmel, on assumeix, a part de la seva dedicació didàctica, la responsabilitat de les relacions exteriors.

El 2003 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona per la defensa del dret dels ciutadans a la formació i per la seva vida de compromís lleial amb les persones i amb els seus principis.