Mas de l'església de Santa Maria de Vallvidrera

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas de l'església de Santa Maria de Vallvidrera
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBarcelona i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVallvidrera (Barcelona)
Map
 41° 25′ 08″ N, 2° 05′ 58″ E / 41.418806°N,2.099427°E / 41.418806; 2.099427
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC30348 Modifica el valor a Wikidata

El Mas de l'església de Santa Maria de Vallvidrera és una casa situada al tocar d'aquesta església que es troba al poble de Vallvidrera de Barcelona.

Descripció[modifica]

Aquesta casa feia de rectoria, però pel fet d'estar aïllada i de posseir algunes terres, se li pot donar el nom de mas. L'església la consideren del segle xvi, si bé en reemplaçà una del segle x. La casa la considerem del segle xviii. Aquesta masia és de planta rectangular amb obertures normals a les façanes, i teulats a dues vessants. Se situa al fons d'una vall molt pintoresca. Esmentarem que el nom de Vallvidrera, alguns historiadors afirmen que prové de vall més "Vitraria" o "fabricant d'objectes de vidre". Altres creuen que ve d'una herba anomenada "Vitriaria", en català "Morella Roquera".

Història[modifica]

Aquesta casa fou la rectoria de l'església que antigament el poble de Vallvidrera tenia per parròquia. Mossèn Cinto Verdaguer en fou un habitual devot. A part dels inspirats versos, hi dedicà uns Goigs. Avui l'església està tancada al culte i la casa serveix d'asil d'avis. Antigament se celebraven aplecs i romeries i, per tant, la masia servia per entendre els romeus. L'epidèmia de pesta de l'any 1821 no afectà aquest poble, però la casa serví de refugi i d'assistència dels fugitius d'altres indrets, alguns dels quals hi moriren. Vallvidrera fou municipi independent fins a l'any 1892, que fou agregat al de Sarrià.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mas de l'església de Santa Maria de Vallvidrera