Aracnoide (anatomia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Membrana aracnoide)
Infotaula anatomiaAracnoide (anatomia)
Esquema de les meninges del SNC, que són les capes situades entre l'os i l'encèfal/medul·la espinal. L'aranoide és la capa intermèdia de les meninges.
Detalls
Llatíarachnoidea mater Modifica el valor a Wikidata
Part demeninge Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD001099 Modifica el valor a Wikidata
TAA14.1.01.201 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 9591 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.876
Terminologia anatòmica

L'aracnoide és una de les 3 meninges, les membranes protectores que cobreixen l'encèfal i la medul·la espinal. L'aracnoide és un derivat de la cresta neural mesectodèrmica de l'embrió.

Estructura[modifica]

Es relaciona externament amb la duramàter - entre elles hi trobem l'espai subdural. Aquest espai subdural és virtual, en condicions normals no hi ha espai vertader. Només serà visible quan hi hagi algun problema, com per exemple en una inflamació per vessament de vasos.

Es relaciona internament amb la piamàter - entre elles trobem l'espai subaracnoidal, el qual està ple de trabècules fibroses i LCR. És per on discorren els vasos sanguinis i també els nervis cranials.

Presenta vellositats (protrusions) que es projecten dins dels sins venosos, travessant la duramàter. El si venós que rep més vellositats és el si sagital superior, però es projecten en menor mesura en quasi tots. Aquestes vellositats serveixen per drenar el LCR per difusió a la circulació venosa. En alguns casos, sobretot amb l'edat, aquestes vellositats es calcifiquen, formant les granulacions aracnoidals.

En alguns llocs de l'encèfal l'espai subaracnoidal augmenta molt de mida, esdevé més gran. Això és el que es coneix amb el nom de cavitats o cisternes subaracnoidals. Es troben a molts llocs, però les més importants són:

  • Cisterna interpeduncular: entre els peduncles cerebrals (mesencèfal)
  • Cisterna prepontina: situada per davant de la protuberància.
  • Cisterna magna o cerebel·lo-bulbar: és la que drena la major part del LCR que existeix a nivell del IV ventricle.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aracnoide