Menjador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Menjador senyorial.

El menjador designa un espai o lloc en el qual les persones es reuneixen per ingerir aliments, ja sigui esmorzar, dinar, sopar o refrigeri. Hi pot haver un o diversos menjadors en una casa, edifici, empresa, hotel, oficina o escola. Depenent de el lloc, del servei i dels productes que ofereixi el menjador pot canviar de nom: restaurant o cafeteria, però compleix la mateixa finalitat. El menjador és una ampliació de la cuina i en general es troba prop de està, amb la finalitat d'atendre bé als comensals, i de portar i portar sense dificultat els estris necessaris per a la ingesta d'aliments: plats, coberts, estovalles, cassoles amb menjar, gerres, tovallons, etc. De vegades, per aprofitar l'espai, la cuina i el menjador es troben en un mateix lloc.

Així mateix, segons l'immoble en el qual es trobi el menjador, aquest pot ser ampli o reduït, i comptar amb una o diverses taules i cadires a on se sentin els comensals; així com amb un equipament (cuina, estris, mobles, ventilació, etc.) i personal (cambrers, cuiners, etc.) especialitzat que atengui les necessitats alimentàries de les persones que freqüentin el menjador.

El menjador no només és un espai, els mobles que el conformen són de fet el que coneixem com a menjador: una taula, i al menys una cadira. En general, qualsevol espai on es pugui menjar sobre mobles que funjan com taules i cadires pot dir menjador.

El material amb què estan fets els mobles per a un menjador és variat i depèn també del tipus de lloc: hotel, escola, oficina, etc.: fusta, plàstic, poliuretà, metall, vímet... Aquests materials permeten col·locar-los a l'aire lliure o en un lloc tancat. La decoració dels mobles i el color també depèn del lloc, del gust i la finalitat del menjador. Però en general ha de crear un ambient acollidor i sobretot còmode i funcional.

Tipus[modifica]