Metate

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
metate precolombí, que es troba actualment en el museu de la reserva antropològica de Cuicuilco, al Districte Federal, de Mèxic.

Metate (del náhuatl métlatl o "queixal" , en espanyol) és el nom que rep a Llatinoamèrica i, en especial, a Mèxic un morter de pedra tallada de forma rectangular. El metate es compon de dos elements, la planxa rectangular per moldre anomenada normalment metate i una altra peça cilíndrica, també de pedra, amb extrems de menor diàmetre per poder agafar amb seguretat conegut com a metlapilli , mà de metate o "fill del metate "(segons la traducció d'aquesta paraula náhuatl a l'espanyol), el qual s'usa contra el metate per moldre els grans o un altre element pressionant entre ambdós per trencar el gra. Pot trobar-se en diferents mides, alguns mesuren pocs centímetres i altres arriben a mesurar més d'un metre de llarg.

El metate com a instrument ha tingut un paper molt important en l'economia, ja que fins a la invenció dels molins elèctrics i les liquadores elèctriques, era el mitjà principal per obtenir farines, salses i mòltes d'una gran infinitat d'elements, com els colorants a base de terres, al món sencer es troben variacions infinites pel que ha de ser un dels instruments més antics de l'home.

Quant a element de mòlta, el metate es fa d'elements molt durs i amb molt poques porositats, ja que això permet netejar adequadament per evitar la barreja de sabors, per això tradicionalment se li fabrica amb pedra volcànica de baixa porositat, també se li troba fet amb fang cuit o pedra sedimentària com granit, sent aquest últim d'un cost molt més gran, en l'antiguitat era una de les peces més cares de la casa pel que no era estrany que estigués adornat amb gravats i frases que fessin fàcil la seva identificació, en algunes cultures formava part dels dots matrimonials i trencar el d'alguna casa es considerava una gran ofensa.

Usos actuals[modifica | modifica el codi]

El metate és actualment relegat a ser un instrument per moldre grans i espècies, sobretot se l'identifica en la preparació de menjars tradicionals com moles i massa per tortillas, quan en si la seva utilitat abasta des de les modernes liquadores elèctriques, els extractors de suc, els molins de grans i carns, etc.

El metate en la cultura mexicana[modifica | modifica el codi]

El metate té una connotació cultural a Mèxic. Fins a mitjans del segle XX el seu ús estava molt estès a tot el país, ja que les dones passaven gran part del temps en la preparació de la massa i en la fabricació de tortillas.

El rol de les dones indígenes mexicanes estaven molt centralitzat en aquestes tasques i tenien un caràcter històric ben fonamentat a causa del paper de la dona com a mestressa de casa i de l'home com a obrer agrícola. El treball en el metate és molt cansat i porta molt temps triturar un producte. El metlapil és molt pesat igual que el metate, per la qual cosa comunament aquest instrument es trobava al pis de la cuina, de manera que les dones havien d'estar a la gatzoneta per així poder fer la mòlta. S'acostumava reunir-se en grups per realitzar aquesta activitat. El caràcter central de la mòlta de blat de moro en la cultura mexicana té milers d'anys i era part d'un ritu que representava el caràcter grupal de la comunitat indígena.

Ús d'un metate.

A la fi del segle XX a causa principalment a la modernització (incorporació d'electricitat) de diverses comunitats indígenes ia la invenció de la liquadora i el molí elèctric industrial, l'ús del metate va ser vist com una cosa antiquat i al mateix temps com un símbol de pobresa i marginació pel que va començar a entrar en desús.

Entre els grups feministes es va veure al metate un símbol de dominació i també per aquestes raons va ser que el seu ús es va reduir dramàticament al punt que en gairebé totes les ciutats va deixar d'existir aquesta tècnica indígena de mòlta.

Recentment l'ús del metate i el molcajete ha tingut un ressorgiment, perquè el sabor canvia en utilitzar un d'aquests instruments respecte al produït per una liquadora o molí, ja que es pot controlar la qualitat de la mòlta més es pensa que la pedra agrega un sabor característic. En aquests moments el metate pot trobar-se en museus, algunes comunitats indígenes i per al seu ús artesanal en famílies mexicanes. No és el cas del molcajete que afortunadament ha resistit millor l'embat de la modernitat.

Aquest instrument es segueix fabricant, encara que en les ciutats se sol trobar amb la variant de concret amb agregats fins per obtenir una superfície llisa, també s'usa concret amb sorra de pedra volcànica negra per simular pedra volcànica, en ambdós casos amb colorants negres per ciment, el que pot fer tòxic el que es mol en el metate, això es realitza bàsicament perquè el metate i el molcajete s'han convertit en elements decoratius i quan són acabats de fer són fàcils de tallar i barats per vendre, el que millora venda. En alguns pobles com és el cas de San Salvador el Seco (Puebla) es continuen fent en pedra volcànica per als exigents compradors dels pobles.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Metate Modifica l'enllaç a Wikidata

Referències[modifica | modifica el codi]