Mirabilis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMirabilis Modifica el valor a Wikidata

Flor de nit (Mirabilis jalapa)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaNyctaginaceae
GènereMirabilis Modifica el valor a Wikidata
Riv. ex L., Sp. Pl.,, 1: 177, 1753[1]
Tipus taxonòmicMirabilis jalapa Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
Allionia L.
especies
ver texto

Mirabilis és un gènere de plantes perennes herbàcies de la família Nyctaginaceae. Hi ha al voltant de 50 espècies, que es troben en les regions més càlides del continent americà.[2] L'espècie més popular n'és flor de nit (Mirabilis jalapa), també anomenat mirabjà, santjonans[3] etc. i també la Mirabilis longiflora.

Típicament posseeixen arrels tuberoses, el que els permet sobreviure durant les estacions seques i fredes. Les flors, de pètals fusionats que formen una gola profunda i petita, són sovint fragants. De totes les espècies, almenys tres d'elles es conreen en jardins com plantes ornamentals o aliment: Mirabilis expansa. Poden tractar-se com cultius anuals.

Taxonomia[modifica]

El gènere Mirabilis conté les espècies següents:[4]

Referències[modifica]

  1. «Genus: Mirabilis L». United States Department of Agriculture, 07-07-2010. Arxivat de l'original el 2009-01-15. [Consulta: 11 juliol 2021].
  2. Iannotti, M. «How to Grow Four O'Clock Plants» (en anglès). The Spruce. [Consulta: 11 juliol 2021].
  3. Vallès, Joan (ed.). «Flor de nit». A: TERMCAT. Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana, 2014 [Consulta: 17 març 2022]. 
  4. «GRIN Species Records of Mirabilis». United States Department of Agriculture. Arxivat de l'original el 2000-12-12. [Consulta: 11 juliol 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mirabilis