Vés al contingut

Molí Vell de Sant Gallard

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Molí Vell de Sant Gallard
Imatge
Dades
TipusMolí hidràulic Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIII
Característiques
Estil arquitectònicGòtic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativales Piles (Conca de Barberà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCamí dels Molins, Sant Gallard. Les Piles (Conca de Barberà)
Map
 41° 30′ 47″ N, 1° 23′ 41″ E / 41.512922°N,1.394678°E / 41.512922; 1.394678
IPA
IdentificadorIPAC: 12948

El Molí Vell de Sant Gallard és un edifici del municipi de les Piles. Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Es tracta d'un edifici de planta rectangular i cobert amb una volta de canó lleugerament apuntada que arrenca directament dels murs laterals. La porta d'accés s'obre a la façana sud. En la totalitat de la fàbrica van emprar-se carreus de pedra, regulars i tallats amb cura pel que fa a la volta, més matussers a la resta de la construcció. Ultra que s'emprava com a sala de les moles, en el casal s'ha conservat el canal d'entrada d'aigua al cacau i amb dificultat pot ser determinada l'estructura de la bassa, situada a la banda nord.[1] Rebia aigua del moliner fariner del Petronillo[2] i la condueix fins al Molí Nou de Sant Gallard.

Història[modifica]

Dels molins de Sant Gallart (ultra el que es ressenya en aquesta fitxa hi ha el conegut com a "Molí Nou") se'n parla força durant els segles xiii i xiv, en la documentació. Van ser propietat de Santes Creus i el monestir els donava en emfiteusi. Són abundants les notícies en aquest sentit atès que hi ha molta mobilitat pel que fa al canvi de l'explotació d'unes mans a altres.[1]

La primera notícia documental es remunta a 1273, quan el monestir de Santa Creus en cedeix l'explotació a Gener Loreta. Aquesta família ja en tenia l'explotació amb anterioritat i la mantindrà almenys fins a finals del segle XIV. El 1387 en té el domini Arnau Lloreta.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Molí Vell de Sant Gallard». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 29 agost 2014].
  2. Cases i Lloscos, Maria Lluïsa «Breus notes sobre els molins fariners d'aigua a la Conca Alta del Gaià. Segles XIII i XIV». Aplec de Treballs, n.3, 1981, pàg. 231.
  3. Cases i Lloscos, 1981, p. 231 i 232.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Molí Vell de Sant Gallard