Molí de Surroca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Molí de Surroca
Imatge
Dades
TipusMolí hidràulic Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud529 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCamprodon (Ripollès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióA la sortida de la vall de Salarça Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 18′ N, 2° 28′ E / 42.3°N,2.46°E / 42.3; 2.46
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC12193 Modifica el valor a Wikidata

Molí de Surroca és una obra situada a la sortida est de la vall de Salarça, municipi de Camprodon (Ripollès) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Antic molí ubicat al costat de la riera de Salarça. Està format per diferents cossos, bastits en èpoques diverses. La part central disposa de planta rectangular i teulat a dues aigües sostingut per bigues de fusta i cobert per teules col·locades a salt de garsa. Disposa de baixos, destinats a obtenir la farina, amb un ampli porxo d'arc de mig punt, fet amb carreus molt ben tallats i dos capitells sense ornamentació. El pis superior, destinat a habitatge, té escala de pedra exterior i ampli porxo que protegeix la porta d'accés. Les altres edificacions annexes al cos principal són de plantes irregulars i teulats a una única vessant.[1]

Les moles del molí de Surroca estan guardades a l'interior del molí. Les moles, en ser mogudes per les aigües de la riera de Salarsa escairaven el gra. A l'interior del molí, també s'hi poden trobar algunes piques per emmagatzemar i altres útils de ferro emprats pel moliner.

Actualment, l'estat de conservació és dolent i l'accés molt dificultós; hi ha perill d'enfonsament.

Història[modifica]

Com tota pairalia important, la casa pairal de Surroca va disposar d'un molí fariner propi a poca distància de la casa. Era impulsat per les aigües de la riera de Salarça. En Ramon Sala i Canadell i En Narcís Puigdevall en constaten la seva existència l'any 1699.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Molí de Surroca
  1. «Molí de Surroca». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 31 agost 2016].