Molí del Lledó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Molí del Lladó)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Molí del Lledó
Imatge
Entre els anys 1890 i 1923
Dades
TipusMolí hidràulic Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud560 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPuig-reig (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSant Marçal, el Lladó Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 00′ N, 1° 52′ E / 42°N,1.86°E / 42; 1.86
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC3680 Modifica el valor a Wikidata

Molí del Lledó,[1] segons algunes fonts Molí del Lladó, i conegut també com a Pont del Lladó, és un molí del municipi de Puig-reig (Berguedà) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Molí fariner de planta gairebé quadrada, amb coberta a dues vessants i amb el carener paral·lel a la façana de ponent. Té planta baixa i dos pisos, adaptant-se al desnivell del terreny. Conserva part dels murs inferiors fets amb carreus força regulars la qual cosa fa pensar que al segle xvii l'actual molí es va construir sobre els fonaments d'una construcció medieval anterior. Conserva finestres allindanades i la bassa, amb un massís mur de contenció al costat de llevant i tramuntana fet amb massissos carreus ben escairats i col·locats en filades. El molí conserva part dels mecanismes.[2]

Història[modifica]

Les notícies històriques de la masia del Lledó es remunten al segle xiii quan era propietat dels Templers, senyors del castell de Puig-reig. Des d'aquesta data la família ha conservat el mateix cognom. El molí és situat al peu de la riera de la Sala (antigament del Merdançol) que neix a la mateixa propietat del Lledó. El molí es va mantenir actiu fins després de la Guerra Civil.[2]

Referències[modifica]

  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 «Molí del Lladó». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 9 juliol 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Molí del Lledó