Moment angular total

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En mecànica quàntica, el nombre quàntic del moment angular total parametritza el moment angular total d'una partícula donada, ja que combina el seu moment angular orbital i el moment angular intrínsec, és a dir el seu espín.

El moment angular total correspon a l'invariant Casimir de l'àlgebra de Lie SO(3) del grup de rotació tridimensional.

Prenent s com el vector moment angular d'espín d'una partícula, i el seu vector moment angular orbital, es defineix el vector moment angular total j com:

El nombre quàntic associat és el nombre quàntic principal del moment angular total j. Aquest nombre pot prendre valors enters en el següent rang:[1]

on és el nombre quàntic azimutal i s és el nombre quàntic d'espín, que parametritzen el moment angular orbital i d'espín.

La relació entre el vector moment angular total j i el nombre quàntic del moment angular total j ve donat per la relació (vegeu nombre quàntic del moment angular)

La component z del vector ve donat per

on mj és el nombre quàntic secondari del moment angular total, i és la constant de Planck reduïda. Aquesta pren valors enters des de −j fins a +j. Això són 2j + 1 valors totals diferents de mj.

Referències[modifica]

  1. Hollas, J. Michael. Modern Spectroscopy. 3rd. John Wiley & Sons, 1996, p. 180. ISBN 0 471 96522 7. 

Bibliografia[modifica]