Moneyness

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En finances, Moneyness és la mesura del grau al qual un derivat financer és probable que tingui valor positiu en el moment del venciment. Aquest grau pot ser mesurat en percentatge de probablitat, o en desviacions estàndard

Valor intrínsec i Valor temporal[modifica]

El valor intrínsec d'una opció és el valor que té si s'exercís ara mateix. Per tant, si l'actual spot price (preu del subjacent) està per sobre de l'strike price (preu d'exercici), una opció call té valor intrínsec postiu, mentre que una opció put té valor intrínsec zero.

El valor temporal d'una opció és la prima de l'opció menys el seu valor intrínsec. Dóna valor a la incertesa en la forma de l'esperança de l'inversor. També es pot considerar com el valor marginal de no exercir immediatament l'opció; en el cas d'una opció europea hom no pot escollir quan vol exercir l'opció, de manera que el valor temporal pot ser negatiu, mentre que un opció americana pot ser positiu encara que l'opció estigui out-of-money.

ITM: In-the-money[modifica]

Una opció està in-the-money si té valor intrínsec: en una call-option (dret a comprar), si el seu strike price és inferior del preu al que cotitza el subjacent en els mercats financers.

ATM: At-the-money[modifica]

Una opció està at-the-money si el seu strike price és exactament igual que el preu al que cotitza el subjacent en els mercats financers

OTM: Out-of-the-money[modifica]

Una opció està out-the-money si no té valor intrínseca: en una opció call (dret a comprar), si preu spot -preu al qual cotitza l'actiu subjacent- ha caigut per dessota del preu strike. En una opció put és just la inversa, quan el preu spot s'ha enfilat per sobre del preu strike. La locució deep out of the money s'empra quan el venciment és pròxim i el diferencial (gap) entre l'strike i l'spot del subjacent és tan gran que és gairebévimpossible que l'opció torni a estar in-the-money abans d'expirar. Per tant, una opció out-of-the-money tan sols té una valor temporal.

Bibliografia[modifica]