Mongeta vermella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMongeta vermella
Phaseolus coccineus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font demongeta vermella Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN174719 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuPhaseoleae
GènerePhaseolus
EspèciePhaseolus coccineus Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

La mongetera vermella, fesolera vermella o fesol fava de Sóller (Phaseolus coccineus) és una espècie del gènere de les mongetes, Phaseolus dins la família fabàcia) el nom comú és pel fet que moltes de les seves varietats tenen les flors vermelles i les llavors multicolors però algunes varietats tenen tant les flors com les llavors blanques. En anglès també es coneixen com a Butter Bean. i en Nàhuatl "ayocotl" que ha donat el nom d'"ayocote".

Difereix de la mongetera comuna (Phaseolus vulgaris) en diversos aspectes: el cotiledó roman dins la terra durant la germinació, i la planta és perenne amb arrels tuberoses amb midó, encara que en cultiu es fa servir com planta anual. La mongetera vermella es va originar a les muntanyes d'Amèrica central.

Flors de mongetera vermella cultivada a Castelltallat
Tavella d'aquesta mongetera vermella
Mongetes de la mateixa planta

Es pot menjar com mongeta tendra en algunes varietats però en d'altres només es mengen les llavors. A Amèrica central també es mengen les arrels tuberoses. Als Estats Units es venen les flors com ornamentals.[1] És una de les flors preferides pels colibrís.

Llavors[modifica]

Les llavors, que poden ser de diversos colors, són més grosses que les de la mongeta comuna, fan de 20 a 25 mm de llargada per 13-14 mm d'ample i 8 mm de gruix. De mitjana les llavors tenen un 20% de proteïna, 63% de carbohidrats 1,5% de greixos, 5% de fibra i 3,5 de cendres[2]

Les mongetes vermelles tenen traces d'una lectina verinosa, Fitohemaglutinina, que també es troba en les mongetes comunes i per tant s'han de coure abans de menjar-les.

Subespècies[modifica]

Phaseolus coccineus subsp. darwinianus és una subespècie cultivada de P. coccineus, coneguda com a mongeta Botil a Mèxic.

Varietat Scarlet Emperor

Referències[modifica]

  1. The Two Hour Garden The Sunday Times (1978)
  2. Kay 1979 citat per D.M. Giurca Differences between two species of the Phaseolus genus Cercetari Agronomice in Moldova 2008